Manşetler

Video: TCL 10 Plus’ın öne çıkan özellikleri

tcl 10 plus inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçen yıl TCL Plex ile kendi markasını taşıyan akıllı telefonları için iyi bir başlangıç yapan TCL, 2020 yılı içinde TCL 10 serisi altında farklı özelliklere sahip olan ve her biri de kullanıcıların bütçesini düşünen akıllı telefonlar sunuyor. Yılın ortalarında duyurusu gerçekleştirilen ve bir süredir Türkiye’de de satılan TCL 10 Plus ise kullanıcılara üst sınıf telefonlarda gördükleri seviyede bir görsel deneyimi daha uygun fiyat noktasında getiriyor.

TCL, görüntü panelleri üretimi konusunda uzmanlaşmış bir şirket. Üstelik dünya çapında önde gelen TV üreticilerinden bir tanesi. Bu tecrübeyi ve ustalığı akıllı telefonlarına da başarılı bir şekilde yansıtıyor. TCL 10 Plus’ta 6.47 inç, 1080 x 2340 piksel çözünürlüklü AMOLED ekran bulunuyor. Bu ekran her iki kenara doğru kavis yapıyor. Bu durum telefonun ekran gövde oranını yüzde 88.7 gibi yüksek bir seviyeye ulaştırıyor. 19.5:9 görüntü oranlı ekranın üst kısmında ise su damlası biçiminde çentik bulunuyor.

Büyük ekranlı telefon kullanmayı sevenler için TCL 10 Plus’ın ekranı fazlasıyla geniş ve tatmin edici bir görüntü alanı sunuyor. Ekran kenarlara doğru kavis yapsa da, normal bir şekilde tutuşta kenarlara temas ederek yanlış komutların verilmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Tam ekranda video izlerken ya da oyun oynarken su damlası biçimindeki çentik de göz tırmalamıyor.

TCL 10 Plus’ın ekranı dışarıda, güneş ışığı altında rahat kullanıma yetecek parlaklık şiddetini sunuyor. AMOLED ekranın görüş açıları geniş. Siyah renk derinliği yüksek, bu durum renklerin daha canlı ve etkileyici görünmesine katkıda bulunuyor. Buna ek olarak TCL’in NXTVISION görüntü teknolojisi de TCL 10 Plus sahiplerinin etkileyici bir görsel deneyim yaşamasına katkıda bulunuyor. Ekran ayarları içinde bulunan NXTVISION bölümüne girerek bu teknolojiyi etkinleştirebilirsiniz. NXTVISION açık olduğunda renklerin canlılığı artırılıyor, detaylar biraz daha belirgin hâle geliyor. Bu durum da özellikle video izlerken ya da fotoğraflara bakarken daha etkileyici görünüm oluşturuyor. Buna ek olarak standart dinamik aralıklı videoların, SDR videoların HDR videolara dönüştürülmesini sağlayan bir ayarı da burada görüyoruz. Ekranın renk sıcaklığı ile ilgili daha fazla kontrol isteyenler için özel ayarlar da bu bölümde mevcut durumda.

TCL 10 Plus’ın bu yüksek görüntü özelliklerinin avantajını popüler video servislerinde görüyorsunuz. Sadece YouTube’da değil, Netflix gibi popüler bir içerik servisinde de HDR desteğinden yararlanabilirsiniz.

TCL 10 Plus’ın alt kenarında bulunan tek hoparlörü YouTube’da video izlemek veya Spotify gibi servislerde ayak üstü bir şeyler dinlemek isteyenler için yeterli. Ne var ki, TCL 10 Plus tek başına parti ortamı yaratma yeteneğine sahip bir teknolojiyi barındırıyor. Süper Bluetooth olarak adlandırılan teknoloji sayesinde aynı anda 4 adet Bluetooth hoparlör ile bağlantı kurabilirsiniz. Bu sayede geniş bir salonu fazlasıyla dolduracak bir ses ortamı oluşturabilir ve bunun yönetimini de TCL 10 Plus’tan gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan 3.5mm kulaklık jakının varlığı sayesinde kulaklık konusunda epey geniş bir hareket alanınız olacak.

İnternette gezinti, sosyal medya uygulamalarını kullanma, Google Haritalar veya benzeri navigasyon uygulamalarıyla yol tarifi gibi, bir akıllı telefonda sıklıkla gerçekleştirilen günlük işler için TCL 10 Plus yeterli bir performansı sekiz çekirdekli Snapdragon 660 işlemcisi sayesinde sunuyor. 6 GB RAM aynı anda birden fazla uygulamayı kullanmak isteyenler için uygun bir çalışma ortamı sunuyor. 64 GB dahili hafızanın yanı sıra microSD kart yuvası ile daha fazla dosya, fotoğraf ve videoya yer açabilirsiniz.

Pil tarafına baktığımızda ise TCL 10 Plus’ın 4500 mAh gibi yüksek kapasiteli bir pil barındırdığını görüyoruz. Günlük rutinlerinizin içinde yer aldığı normal yoğunluklu bir kullanımda bu pil bir günü rahatlıkla çıkaracaktır. Telefonu biraz daha idareli kullanmanız ve gerektiği yerde pil tasarruf modundan yararlanmanız hâlinde ise iki güne varan bir çalışma imkanını yakalayabilirsiniz. Öte yandan Quick Charge 3 desteğine de sahip olan TCL 10 Plus’ı, uygun bir şarj adaptörü sayesinde daha hızlı şekilde şarj edebilirsiniz.

Android 10 ile yüklü gelen TCL 10 Plus’ta TCL UI kullanıcı arayüzü de yüklü olarak geliyor. TCL Plex’te gördüğümüz bazı ilgi çekici ve kullanışlı arayüz unsurlarını barındırmakla birlikte TCL 10 Plus’ın kullanıcı arayüzü saf Android’i kullanmayı sevenlerin yüzünü daha da güldürecektir. Uygulama menüsü yerine uygulamaların ana ekranda bileşenlerle birlikte dizildiği görünüme öncelik verilmiş, ancak TCL Plex’te gördüğümüz ve uygulamaların otomatik olarak gruplandırıldığı uygulama menüsü görünümünü de ayarlar içinden yeniden etkinleştirebilirsiniz. Öte yandan kavisli ekranlara sahip olmanın avantajını da kullanan TCL 10 Plus’ta kenara yerleştirilmiş ve sık kullandığınız uygulamalara hızlı şekilde erişmenizi sağlayacak bir çekmece de bulunuyor. Bunun dışında Google uygulamaları ve servisleri deneyimin başrolünde yer alıyor. Google’ın Gmail, Haritalar, Takvim, YouTube, YT Music gibi uygulamaları yüklü olarak geliyor. Ayrıca Dosya Yöneticisi, Müzik, Hava Durumu, Pusula gibi kullanışlı araçlar var. Akıllı Yönetici sayesinde ise telefonun performansı üzerinde geniş bir kontrol imkanı elde edebilirsiniz. Sol kenarda bulunan Akıllı Anahtar adlı tuşu ise sık kullandığınız uygulamalara ve işlevlere hızlı şekilde erişmek için kullanabilirsiniz.

AMOLED ekranın varlığı TCL 10 Plus’a ekran içi parmak izi okuyucusu gibi bir avantajı da sağlıyor. Parmak izi ekleme işlemini kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra da kilit ekranını parmak izinizle, parola girmeden hızlıca geçebilirsiniz. Bu arada isteyenler için yüz tanıma da sunulan biyometrik güvenlik seçenekleri arasında yer alıyor.

Kamera TCL’in bu telefonda da önem verdiği unsurlardan bir tanesi. Arkada 48 megapiksel çözünürlüklü ve f/1.8 diyafram açıklığı ile düşük ışıkta da iyi bir performans sunmayı vadeden ana kamera bulunuyor. Bu kameraya yatay eksende sıralanmış üç kamera daha eşlik ediyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel makro lens ve 2 megapiksel derinlik sensörü ile kadro tamamlanıyor.

Kamera uygulaması içinde rahat anlaşılır ve kullanışlı bir yerleşim görüyoruz. Ekranın bir kenarında çekim tuşu, kamera değiştirme düğmesi ve çekim modları var. Diğer kenarda ise flaş, görüntü oranı, filtreler ve ayarlar gibi kısayollar var. 48 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar çekmek isterseniz, bunun için görüntü modları içinden Diğer bölümüne girip Yüksek piksel seçeneğini tercih etmelisiniz. Pro modundaki ayarlar da zengin.

TCL 10 Plus ile çektiğimiz fotoğrafları genel olarak beğendik. Yapay zekâ tabanlı görüntü modlarından yararlanarak pozlama ve renk ayarlarının otomatik olarak ayarlanmasını sağlayabilirsiniz. Yeterli ışık koşulları altında tatmin edici fotoğraflar elde ediliyor. Renk sıcaklığı biraz ortalamanın üstünde, parlaklıkta da çok aşırıya kaçılmıyor. Eğer bu ayarlardan memnun değilseniz, yapay zekâ modunu kapatabilir veya profesyonel moddan yararlanabilirsiniz. Gece veya düşük ışıkta çekimlerde gürültü seviyesi, yani kumlanma nispeten düşük. Bulanıklık da yok denecek seviyede. Genel olarak gece vakti güzel manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Yakın çekimlerde daha fazla detay için ise makro lensten yararlanabilirsiniz. 48 megapiksel tam çözünürlük ise genellikle gündüz vakti manzara fotoğrafları çekmek için kullanışlı oluyor.

Ön tarafta yer alan 16 megapiksel kamera f/2.2 diyafram açıklığı, 1080p video kaydı gibi özellikleri barındırıyor. Kamera genel olarak tatmin edici selfie fotoğraflar çekebiliyor. Düşük ışık performansını da yeterli bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Video tarafında ise saniyede 30 kare hızına kadar 4K video kaydı yapılabiliyor. Optik görüntü sabitleme yok, ancak TCL kamera sistemine elektronik görüntü sabitleme sistemi (EIS) eklemiş. 4K video çekiminde de bundan yararlanılabiliyor. Telefonu sabit tutarken veya hareket ettirirken titreşim etkisi mümkün olduğu kadar azaltılmış. 4K çekimler için de TCL 10 Plus elverişli görünüyor.

TCL 10 Plus üst sınıf telefonlarda gördüğümüz şık tasarımı ve yüksek görsel deneyimi daha uygun bir fiyattan kullanıcılara sunuyor. Farklı koşullarda iyi fotoğraflar çekmesi ve saf Android’e yakın bir deneyim sunması da önemli artılar arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER