Teknoloji

Tarihi Apple I bilgisayar Londra’daki açık arttırmada 312 bin TL’ye alıcı buldu

Londra’daki Christie’s müzayede evinde dün bir açık arttırma düzenlendi. Açık arttırmanın yıldızı ise Apple I olarak adlandırılan Apple markalı ilk bilgisayardı. Bu tarihi bilgisayar 133250 pound (311700 TL) karşılığında yeni sahibini buldu. Bu bilgisayar orijinal paketinde ve Steve Jobs imzalı bir satış mektubuyla yeni sahibine verilecek.

Christie’s, müzayede sırasında verdiği bilgilere göre, bu bilgisayar çıkarıldığı 1976 yılında piyasadaki tek kişisel bilgisayar olarak dikkat çekiyordu. Ayrıca tamamen birleştirilmiş anakartı kullanıcının sadece klavye, güç kaynağı ve ekranı ayrıyeten satın almasını yeter kılıyordu. 1976 yılında 666.66$’lık fiyat etiketiyle ABD’de piyasaya çıkan bu bilgisayar yaklaşık bir sene boyunca piyasada kalmıştı.

Açık arttırma sonucunda kazanan İtalyan işadamı Marco Bodlione oldu. Kendisini özel kolleksiyoncu olarak nitelendiren Bodlione’nin açık arttırma esnasında orada bulunan kardeşi “Kişisel bilgisayar fikrini ilk olarak Marco’dan duydum.” diyerek İtalyan işadamının teknolojiye olan tutkusunu dile getirdi.

Apple Bilgisayar’ın kurucularında Steve Wozniak da açık arttırma salonunda bulunanlar arasındaydı. “Turing dokümanları, Enigma makinesi ve Apple I gibi ürünlerin açık arttırmalarda satıldığını görmek beni mutlu etti.” şeklinde konuşan Steve Wozniak açık arttırma sırasında hissettiği duyguları Apple I’i geliştirirken hissetmediğini, ayrıca bu tarihi cihazı alan kişi adına da sevindiğini dile getirdi.

Steve Wozniak’ın bahsettiği Turing dokümanları Britanyalı matematikçi Alan Turing’e ait, Enigma ise Almanlar tarafından geliştirilmiş tarihi bir şifreleme makinesi.

İlgili – Yahoo News

İLGİLİ HABERLER