Teknoloji

Taliban Android uygulaması Google Play Store’dan kaldırıldı

taliban android

Taliban tarafından hazırlanan Android uygulaması, nefret söylemini ön plana çıkarttığı gerekçesiyle Google Play Store’dan kaldırıldı. Afganistan’da konuşulan Peştuca dilinde hazırlanan ve Alemarah adını taşıyan uygulama, 2001’de Afganistan’da yönetimi kaybetmesine rağmen şiddet eylemleriyle varlık göstermeye çalışan radikal İslamcı gruba ait resmi açıklamaları, videoları ve diğer içerikleri barındırıyor. Bir süre önce Bloomberg’e konuşan Taliban sözcüsü Zabihullah Mujahed, uygulamayı “Küresel bir destekçi kitlesi oluşturma konusunda atılan gelişmiş teknolojik adımların bir parçası” olarak nitelemişti. Cihatçı grupların sosyal medya faaliyetlerini inceleyen ABD merkezli SITE Intel Group isimli kuruluş, Taliban Android uygulamasının Google Play Store’daki varlığını geçtiğimiz cuma günü duyurmuştu.

Alemarah, cumartesi günü Google Play Store’dan yok olduktan sonra BBC’ye konuşan Mujahed, uygulamanın teknik problemleri gidermek için geri çekildiğini belirtmişti. Ancak BBC’nin 4 Nisan tarihli haberine göre, uygulama Google tarafından kaldırıldı. Google’dan uygulamaya ilişkin açıklama gelmezken, BBC’nin haberinde uygulamanın Google’ın nefret suçuna karşı politikasının ihlâli nedeniyle bu kararın alındığı ifade edildi. Şirket tarafından BBC’ye yapılan açıklamada, Google politikalarının kullanıcılara ve geliştiricilere muhteşem bir deneyim yaşatmak amacıyla oluşturulduğu ve bu politikaları ihlal eden uygulamaların Google Play’den çıkarıldığı ifade edildi.

Taliban, bir süredir daha geniş kitlelere ulaşmak adına sosyal medya ve diğer web platformlarındaki operasyonlarına ağırlık vermiş durumda. Web sitesinde aralarında İngilizce ve Arapçanın da bulunduğu beş dilde yayın yapan Taliban, Twitter ve Facebook üzerinden de düzenli aralıklarla paylaşım yapıyor. Yönetimi süresince Afganistan’ı modern teknolojiden uzak tutan Taliban’ın şimdi teknoloji yoluyla kendisine taraftar toplamaya çalışması ise kaderin ilginç cilvelerinden biri olarak nitelenebilir.

Kendisine daha fazla destekçi bulmaya çalışan IŞİD ve diğer cihatçı gruplar için sosyal medya önemli bir araca dönüşmüş durumda. Geçtiğimiz yıl dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen büyük terör saldırılarının ardından yetkililer, Facebook ve Twitter gibi web şirketlerinden aşırıcı propaganda ile mücadeledeki önlemlerini artırmalarını istemişti.

İLGİLİ HABERLER