Teknoloji

Tablet ve dizüstü bilgisayar satışları artmaya devam ediyor

Küresel COVID-19 salgını, 2020’de dünyada pek çok şeyin değişmesine yol açtı. Bu değişim bazı sektörleri olumsuz etkilerken, bazılarının da ayağa kalkmasını sağladı. Teknoloji tarafında evden çalışma ve eğitimin bir sonucu olarak dizüstü bilgisayar ve tablet satışları belirgin ölçüde arttı. Ofislerde daha yaygın olarak kullanılan masaüstü bilgisayar satışlarında ise belirgin bir düşüş yaşandı.

Araştırma şirketi Canalys’in tanımına göre; dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar ile hibrit cihazları ve tabletleri de kapsayan PC pazarı, 2020’nin üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22.7 oranında büyüdü. Ancak masaüstü bilgisayarlar bu büyümenin dışında kaldı.

İş istasyonu satışlarında yüzde 27, daha küçük masaüstü bilgisayarların satışlarında ise yüzde 33 oranında düşüş kaydedildi. Dizüstü bilgisayarlar ve döndürülebilir cihazların satışları artarken; sektörü sırtlayanlar tabletler, ayrılabilir cihazlar ve Chromebook’lar oldu.

tablet ve dizüstü bilgisayar satışlarıTablet pazarı bir önceki yıla göre, yüzde 43.3 oranında büyüdü. Samsung’un satışları yüzde 80 oranında artsa da, pazarın zirvesinde hâlâ Apple bulunuyor. Chromebook satışlarında ise yıllık bazda yüzde 122 oranında artış kaydedildi. Chromebook pazarından aslan payını yüzde 34.1 ile HP alırken, PC pazarının genel lideri Lenovo yüzde 18.9 ile HP’yi izliyor.

Tablet ve dizüstü bilgisayar satışları konusunda yaşanan değişimi anlamak çok zor değil. Salgının iş ve eğitim standartlarını hatırı sayılır bir süre boyunca daha etkileyeceği görülüyor. Bu nedenle uzaktan çalışma ve eğitimi mümkün kılan cihazların satışının artmasına da şaşırmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER