Teknoloji

Tablet satışları yeniden hareketleniyor

ipad tablet

Akıllı telefon satışları yatay bir seyir izlese de, tablet pazarında işler iyiye gidiyor gibi görünüyor. Digitimes tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, küresel tablet pazarı 2019’un üçüncü çeyreğinde yüzde 19.3 oranında büyüyecek.

Sektör, 2019’un ilk çeyreğinde yüzde 8.7 oranında küçülmüştü. Yıllık ölçekteki küçülme oranı ise yüzde 11.9 olmuştu. Analistlere göre, üçüncü çeyrekte tablet satışlarının artmasında iki faktör önemli rol oynayacak.

Bu faktörlerden ilki olarak yüksek sezon etkisi öne çıkıyor. Apple‘ın üçüncü çeyrek içinde yeni iPad modellerini tanıtması ve piyasaya sürmesi bekleniyor. Bunun da satışları artıracağı belirtiyor. İkinci faktör ise Huawei. Çinli üreticinin üçüncü çeyrek içinde normal tablet sevkiyatlarına yeniden başlaması bekleniyor.

Sektörün ikinci çeyrekteki küçülmesinde de ana etkenlerin Apple ve Huawei olduğu söylenebilir. Apple’ın bu dönemde yeni bir cihaz çıkarmaması, Huawei’nin ise ABD’nin yaptırımlarına maruz kalması, tablet sektöründeki düşüşün ana sebepleri olarak değerlendiriliyor.

Apple pazarın zirvesindeki yerini koruyor. Cupertino merkezli şirketi, en büyük rakibi Samsung izliyor. Amazon ise listenin üçüncü sırasında. Dördüncülüğe gerileyen Huawei’yi ise beşinci sıraya tekrar çıkan Lenovo takip ediyor.

Ancak üçüncü çeyrekle birlikte bu tablonun da değişmesi bekleniyor. Apple ve Samsung’un ilk ikideki yerlerini korumaları, üçüncülüğe ise Lenovo’nun çıkması öngörülüyor. Prime Day satışları zayıf geçen Amazon’un dördüncülüğe, Huawei’nin ise beşinciliğe gerileyeceği belirtiliyor.

Tablet pazarında ilgi büyük ekranlı cihazların üstünde

10 inç ve daha büyük ekranlara sahip tabletlerin önümüzdeki dönemde pazarı sürüklemesi bekleniyor. Bu cihazların pazar payının yüzde 70’leri bulması öngörülüyor. Buna ek olarak, hücre içi dokunmatik ekranların da cam-film-film dokunmatik ekranların yerini alması bekleniyor. Söz konusu ekranlara sahip tabletlerin toplam sevkiyatlar içindeki payının yüzde 36’yı bulacağı belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER