Teknoloji

Symantec Android Market’in en büyük zararlı yazılım istilasına uğradığını rapor etti

Virüs algılama ve güvenlik grubu Symantec’in raporuna göre Android.Counterclank adı verilen bir zararlı yazılım geçtiğimiz cuma günü 1 milyon ile 5 milyon arasındaki Android kullanıcısını etkiledi. Söz konusu zararlı yazılım Android Market’ten dağıtılan çeşitli uygulamaların içinde saklanmıştı. Bu uygulamaların her biri birkaç yüz defa indirilince toplamda binlerce kullanıcıya bu zararlı yazılım sirayet etmiş oldu.

Android.Counterclank yazılımının 2012’deki en fazla yaygınlığa sahip zararlı yazılım olduğu, hatta Android’in kısa tarihindeki en büyük bulaşma olabileceği kaydedildi. Symantec zararlı yazılımın bulaşmış olduğunu tespit ettiği uygulamaların listesini yayınladı. Belki listedeki uygulamaların çoğu şu an için Android Market’ten kaldırılmış olabilir, yine de dikkatli olmakta fayda var. Eğer aşağıda yer alan listedeki bu uygulamalardan bir tanesini cihazınıza yüklemişseniz, o uygulamayı kaldırın ve cihazınızı yeniden başlatın.

Bu saldırının temelinde yatan truva atının şimdiye kadar Android.Tonclank olarak bilinen truva atının modifiye edilmiş bir versiyonu olduğu kaydedildi. Bu truva atı kullanıcıların bilgisi olmadan komut alma ve bu komutların yardımıyla cihazdaki önemli verileri çalma yeteneğine sahip. Akıllı telefon kullanıcılarının bu zararlı yazılıma karşı önlem alması şiddetle tavsiye ediliyor.

Yukarıdaki listede bulunan yazılımlardan herhangi birinin sizin cihazınızda olup olmadığını test etmek için telefonun ayarlar bölümünde yer alan uygulamalar sayfasına bakabilirsiniz. Eğer bir uygulama için iki farklı oturum görüyorsanız, ondan şüphelenin. Kullanabileceğiniz diğer bir yöntem de ana ekranda Ara ikonunun bulunup bulunmadığına göz atmak. Normalde ana ekranda böyle bir ikonun bulunmaması gerekiyor. Eğer varsa, o zaman sisteminize zararlı yazılım bulaşmış demektir.

İlgili – Symantec

İLGİLİ HABERLER