Teknoloji

Swift açık kaynak olarak sunuluyor

swift-acik-kaynak-041215

Swift açık kaynak olarak geliştiricilerin katılımına açılıyor. Apple, Swift programlama dilini açık kaynak olarak sunuyor. Böylelikle uygulama geliştiricilerinden eğitim kurumlarına ve şirketlere kadar geliştiricilerin oluşturduğu geniş geliştirici topluluğu, açık kaynak olarak sunulan Swift’in yeni özelliklerine ve optimizasyonlarına katkıda bulunabilecek, Apple’ın Swift’i yeni bilgisayar platformlarına taşımasına yardımcı olacak.

WWDC 2014’te ilk kez duyurulan ve hemen sonrasında kullanıma sunulan Swift, tarihteki en hızlı büyüyen programlama dillerinden bir tanesi oldu. Swift, Apple’ın belirttiğine göre, programlama dillerinin performansını ve etkinliğini popüler komut yazma dillerinin basitliği ve etkileşim özellikleriyle buluşturuyor.

Apple Swift.org sitesini de kullanıma açtı. Bu web sitesinde Swift açık kaynağı ile ilgili teknik belgeler, topluluk kaynakları ve Swift kaynak kodunu indirme bağlantıları ile birlikte ayrıntılı bilgiler sunuluyor.

“Swift’in tüm geliştirici topluluğu için açık kaynak haline getirilmesi bu programlama diline katkıda bulunabilir ve daha da fazla platforma taşınmasına yardımcı olabilir” diyen Apple Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi sözlerini şöyle sürdürdü: “Swift?in gücü ve kullanım kolaylığı yeni bir kuşağa kodlamaya başlamak için ilham verecek ve bugün yaptığımız bu duyuruyla birlikte fikirlerini mobil aygıtlardan buluta kadar her yerde uygulayabilecekler.”

Apple, Swift’in geliştiricilere yeni nesil en gelişmiş yazılımları yaratmak için ihtiyaç duydukları özgürlüğü ve yetenekleri kazandırdığına dikkat çekiyor. Komut yazma dilleri kadar açık ve zevkli olan ilk programlama dili olan Swift’i öğrenmenin ve kullanmanın daha önce hiç kod yazmamış olanlar için bile çok kolay olduğunu vurguluyor. Ayrıca güvenlik için tasarlanan Swift tüm yaygın programlama hata kategorilerini de ortadan kaldırıyor.

Eğer ilgiliyseniz, Swift açık kaynak kodunu GitHub aracılığıyla edinebilirsiniz. Swift iOS, OS X, watchOS ve tvOS gibi tüm Apple yazılım platformlarını ve Linux platformunu destekliyor. Bileşenleri arasında Swift derleyicisi, hata giderici, standart kitaplık, temel kitaplıklar, paket yöneticisi ve REPL de yer alıyor. Swift, bir çalışma zamanı kitaplığı istisnasıyla, popüler Apache 2.0 açık kaynak lisansı altında lisanslanıyor. Bu, kullanıcıların Swift?i kendi yazılımlarına kolayca ekleme ve bu dili yeni platformlara taşıma olanağı veriyor.

İLGİLİ HABERLER