Teknoloji

Swatch Visa ile NFC ödemelerini analog akıllı saate getirecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

swatch-bellamy-041215

İsviçreli saat üreticisi Swatch, önümüzdeki yıldan itibaren ABD’de Bellamy analog akıllı saati için temassız ödeme desteği sunacağını açıkladı. Gelir bakımından dünyanın en büyük saat üreticisi olan şirket, analog Bellamy’yi geçtiğimiz ekim ayında Çin’de görücüye çıkarmıştı. Saat internete bağlanmasa da, NFC çipi barındırması sayesinde temassız terminaller aracılığıyla ödeme yapmak için kullanılabiliyor. Çin’in tek yerel kredi kartı şirketi UnionPay ile temassız ödeme desteği için anlaşan Swatch, Visa ortaklığıyla temassız ödeme desteğini ABD, Brezilya ve anavatanı İsviçre’de de sunacak.

Şirketten yapılan açıklamada Bellamy’nin 2016’nın başlarından itibaren raflardaki yerini alacağı belirtilirken, kesin bir satış tarihi verilmedi. Saatin ABD satış fiyatı henüz açıklanmasa da, Çin fiyatının 91 dolar seviyesinde olması nedeniyle Bellamy’nin Apple Watch’a ve Samsung, Motorola, LG gibi rakiplerine kıyasla daha ucuz olması muhtemel gözüküyor.

Bellamy’de bulunan NFC ödeme desteğine akıllı saatlerde pek rastlanmadığını da belirtmek gerekiyor. Apple Watch ve Samsung Gear S2, bu desteğin sunulduğu nadir cihazlar arasında yer alıyor. Bu noktada uzun pil ömrü de Bellamy için bir avantaj sağlayacağa benziyor. İsviçreli saat devinin yetkilileri, Bellamy’nin pil ömrünün diğer Swatch saatlerden farklı olmayacağını dile getiriyor. Ancak ekstra sensörler ve bağlantı özellikleri olmadan Bellamy’nin güvenli biçimde nasıl mobil ödeme gerçekleştireceği bilinmiyor. Swatch saatin “ön ödemeli banka kartı” gibi işlediğini belirtse de, olası sahtekarlıkları önlemek için hangi doğrulama yöntemlerinin kullanıldığı konusunda bilgi vermedi.

Şirket, şu an için müşterilerin geleneksel saatleri tercih etmeyi sürdürdükleri, ancak bir yandan da yeni teknolojileri denedikleri Çin pazarına odaklanmayı seçmiş durumda. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Hong Kong’un da dahil olduğu Büyük Çin pazarı, Swatch’un 2014’teki satış gelirinin yüzde 40’ını oluşturuyor. Saat üreticisi, 2015’in ilk yarısı için açıkladığı rakamlarda net gelirinde yüzde 20 oranında bir düşüş duyursa da, bunun sebebinin akıllı saatlerin getirdiği daha yüksek rekabet olmadığının altını özellikle çizmişti. Şirket, gelirlerindeki düşüşün esas nedeni olarak döviz kurlarında yaşanan düşüşü göstermişti. Bellamy ile Swatch’un Çin pazarında yeniden ivme kazanıp kazanamayacağı ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER