EğlenceTeknoloji

Suudi Arabistan varlık fonundan oyun dünyasına büyük yatırım

suudi arabistan varlık fonu

Tartışmalı veliaht prens Muhammed bin Selman tarafından yönetilen Suudi Arabistan Varlık Fonu, teknoloji dünyasına olan ilgisiyle tanınıyor. Bu ilginin odak noktasında şu sıralar, oyun şirketlerine yöneldiği anlaşılıyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunulan belgeler, Suudların EA, Activision-Blizzard ve Take-Two’nun hisselerini aldığını ve bunlar için 3.3 milyar doların üstünde bir para ödediğini gösteriyor.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Suudi Arabistan’ın teknoloji dünyasına olan ilgisi bir sır değil. Ülkenin varlık fonu, 2016’da da 3.5 milyar dolar değerinde Uber hissesi satın almıştı.

Belgelere göre; Suudlar 14.9 milyon Activision, 7.4 milyon EA ve 3.9 milyon da Take-Two hissesi aldı. Satın alma işlemleri, 2020’nin sonları itibarıyla gerçekleşti. Petrol gelirine olan bağımlılıklarını azaltmaya çalışan Suudlar bu hisseler için sırasıyla 1.4 milyar dolar, 1.1 milyar ve 826 milyon dolar ödedi.

Muhammed bin Selman’ın oyun endüstrisine olan ilgisi de biliniyor. Riot Games’in League of Legends Avrupa Şampiyonası 2017’de Suudi Arabistan’ın akıllı şehir projesi Neom ile bir sponsorluk anlaşması imzalamıştı. Ancak açıklamanın yapılmasından bir gün sonra, oyunculardan gelen tepkilerin ardından Riot Games anlaşmadan çekilmişti. Yine 2017’de yine Muhammed bin Selman’ın yönetimindeki bir gençlik organizasyonu, Japon oyun geliştiricisi SNK’nin yüzde 33.3’lük hissesini satın almıştı.

Suudi Arabistan Varlık Fonu’nun ve Muhammed bin Selman’ın yatırımlarına yönelik tepkilerin merkezinde ise gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER