Teknoloji

Suudi Arabistan bir Twitter çalışanını ajan olarak kullanmış

elon musk twitter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı‘nın İstanbul’daki başkonsolosluğunda öldürüldüğünü geç de olsa cumartesi gününün ilk saatlerinde açıklamıştı. Cinayetin açıklanmasından önceki süreçte ise Suudi yönetimi tarafından desteklenen Twitter trollerinin sosyal medyadaki etkinliği fazlasıyla dikkat çekmişti.

Bu etkinliği mercek altına alan The New York Times gazetesi, ilginç bir bilgiye ulaştı. Gazetede yer alan habere göre, Suudi yönetimi bir Twitter çalışanını, kullanıcı hesaplarını izlemesi için eğitip bir casus olarak kullanmış.

Twitter’ın söz konusu durumdan Batı ülkelerinin istihbarat örgütlerinden gelen uyarılar sonucunda haberdar olduğu belirtilirken, casusluk yapan çalışanının isminin Ali Alzabarah olduğu ifade edildi. Haberde 2013’te Twitter’da mühendis olarak çalışmaya başlayan ve kullanıcı hesaplarına erişimi olan Alzabarah’ın Suudi istihbarat yetkilileri tarafından bazı hesapları izlemesi konusunda ikna edildiği öne sürüldü.

Twitter’ın kendisine gelen şikayetlerin ardından Alzabarah’ı idari izne çıkardığı ve soruşturma başlattığı, ancak bu soruşturmada Alzabarah’ın şirket verilerini Suudi Arabistan yönetimine teslim ettiğine dair bir bulguya ulaşılmadığı ifade edildi. Buna rağmen, Alzabarah 2015’in sonu itibarıyla kovulduğu, Twitter’ın da birkaç hesabın Alzabarah tarafından izlenmiş olabileceğini doğruladığı belirtildi. Alzabarah’ın kovulmasının ardından Suudi Arabistan’a döndüğü de haberdeki bilgiler arasında yer alıyor.

Twitter’dan henüz The New York Times’ın haberindeki iddialarla ilgili olarak bir açıklama gelmedi.

Alzabarah tarafından izlenen Twitter hesaplarının güvenlik araştırmacılarına, akademisyenlere ve gazetecilere ait olduğu belirtildi. Tor projesinde çalışanların da Suudi Arabistan’ın radarına takıldığı ifade edildi.

Cemal Kaşıkçı’nın da ölümünden önce çevrimiçi ortamda tacize karşı mücadele için yeni bir projeyi hayata geçirmek için çalıştığı biliniyor. Alzabarah’ın hesabını izlediği kişiler arasında Kaşıkçı’nın olup olmadığı ise belirsizliğini koruyor. Ancak Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan yönetimine yönelik eleştirileri susturmaya çalışan çevrimiçi troll ordusunun hedefi olduğu biliniyor. Söz konusu grup, Veliaht Prens Selman’ın danışmanlarından biri olan ve aynı zamanda Kraliyet Divanı Müsteşarı görevini yürüten Suud bin Abdullah el-Kahtani tarafından yönetiliyordu. Abdullah el-Kahtani, Kaşıkçı’nın öldürüldüğünün açıklanmasının ardından görevden alınan isimlerden biri olmuştu.

The New York Times’ın haberine göre, Suudi Arabistan yönetiminin resmi troll ordusunun faaliyet alanı oldukça geniş. Ülkedeki kadın haklarından Yemen’deki savaşa kadar pek çok konuda etkin olmaya çalışan grup, mesajlaşma uygulamaları üzerinden organize ediliyor. Devletin mesajlarının yayılmasının yanı sıra karşıt mesajların şikayet edilmesi de grubun faaliyetleri arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER