Teknoloji

SUSE Linux ARM tabanlı netbook’lar için hazırlık yapmıyor

suse-logoSUSE kurumsal kullanıcılar tarafından oldukça ilgi gören bir Linux sürümü. Ayrıca HP Mini 1240, Lenovo Ideapad S10e ve MSI Wind U90 gibi modellerde de SUSE Linux Enterprise Desktop bir seçenek olarak sunuluyor.

Bu işletim sistemi Intel Atom işlemcili mini dizüstü bilgisayarlarda sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Ancak yakın bir gelecekte birçok netbook’ta ARM tabanlı, düşük güç tüketimli işlemciler görmeye başlayacağız. Ancak SUSE’nin arkasındaki isim olan Novell’ın çalışanlarının kafasında işletim sistemini ARM işlemcileriyle uygun şekilde çalışır hale getirmek gibi bir plan bulunmuyor. Öte yandan, Ubuntu ve Xandros gibi diğer Linux dağıtımları ise ARM’li netbook’lara hazırlanıyor olmalı. Novell’in bir yetkilisi şirketin diğer fırsatları değerlendirdiğini belirtiyor.

Novell’in bu davranışı en azından şimdilik anlaşılabilir. SUSE şu anda kurumsal kullanıcılar arasonda oldukça popüler, düşük maliyetli ARM tabanlı netbooklar ise genellikle cep telefonuna göre daha büyük klavye ve ekrana sahip olan, ancak yine de taşınabilecek ve Atom işlemcileri gibi performans sunacak bir cihaz arayanlara hitap edecek. Şu ana kadar ARM tabanlı netbook’lar Intel Atom ya da VIA C7-M işlemci tabanlı netbook’lara göre ağır çalışıyor. Ancak zamanla bu durum değişebilir, o zaman da Novell ve Microsoft (Windows Mobile ARM işlemciler üzerinde çalışsa da Windows XP, Vista ve 7 bu kapsamın dışında) gibi ARM’e yaklaşmayan şirketler bu kararlarından pişmanlık duyabilir.

İlgili — Computer World

İLGİLİ HABERLER