Ulaşım

Dünyanın ilk sürücüsüz taksisi Singapur’da deneniyor

surucusuz taksi singapurDünyanın ilk sürücüsüz taksileri, Singapur caddelerinde deneme amaçlı olarak yolcu taşımaya başladı. Test yolculukları için tekerleğin dönmesi, sürücüsüz otomobil projesinin gelişiminde önemli bir mihenk taşı olarak niteleniyor. Ancak test sürüşlerinin kapsamı şu an için biraz kısıtlı. NuTonomy tarafından modifiye edilen Renault Zoe ve Mitsubishi i-MiEv model altı otomobil, testlerde kullanılıyor. Ancak otomobillerin yolcuları aldıkları yerin 4 kilometrelik çapının dışına çıkmamaları gerekiyor.

Test yolculuklarının başlaması, NuTonomy’nin sürücüsüz taksi hedefi konusunda Uber’den biraz daha hızlı hareket ettiğini gösteriyor. Uber geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, sürücüsüz otomobillerini bu ay içinde Pittsburgh’ta test etmeye başlayacağını duyurmuştu. Uber’in taksileri, yolculara gelişigüzel olarak yönlendirilecek. NuTonomy ise Singapur’da yaşayanlardan testlere katılmalarını istiyor.

Her iki şirket de, test yolculuklarına katılan müşterilerinden para almıyor. Deneme araçlarında direksiyonun başında bir mühendis bulunuyor. Arka koltuğa oturan bir araştırmacı ise yolculukla ilgili olarak notlar alıyor.

Singapur: Sürücüsüz taksi testlerinin gözde durağı

Singapur’u çalışmalarına merkez olarak belirleyen tek şirket NuTonomy değil. Otomobil üretcisi Delphi de Singapur’da benzer testler gerçekleştiriyor. NuTonomy kurucusu ve CEO’su Karl Iagnemma, Singapur’un dikkatli sürücüleri, iyi havası ve sağlam altyapısı nedeniyle uygun bir test sahası olduğunu dile getirdi. Karl Iagnemma, tam teşekküllü sürücüsüz taksi filosunun 2018’de Singapur caddelerinde dolaşmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER