Teknoloji

Bilim adamları Super Mario’ya düşünmeyi ve hissetmeyi öğretiyor

super-mario-200115

Yapay zeka çalışmaları son yıllarda bilim dünyasında önemli bir yer tutuyor. Google, Facebook ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin büyük ilgi gösterdiği yapay zeka konusuna akademik kurumlar da ciddi bir mesai harcıyor.

Yapay zekayla ilgili en farklı araştırmalardan birisi de Almanya’daki Tübingen Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirildi. “Mario Yaşıyor!” adını taşıyan proje kapsamında yapay zekayla donatılan Super Mario, bilgisayar başındaki oyuncudan aldığı sesli komutlarla altınları toplayıp Goomba’ları öldürüyor.

Yapay Zekanın Gelişimi Derneği tarafından düzenlenen yıllık video yarışması için hazırlanan Mario Yaşıyor projesinde oyunculara Mario’yu doğal dildeki ses komutlarıyla bilgilendirme ve motive etme imkanı sunuluyor. Bir süre sonra verilen komutları iyice sindiren Super Mario, belli görevleri kendi başına yerine getirebilecek hâle geliyor.

Araştırmacılar projeyle birlikte Super Mario’nun kendisinin ve çevresinin farkına vardığını belirtirken, yayınlanan videoda Mario’nun öğrenme sürecinin nasıl işlediği açık biçimde anlatılıyor. Dünyanın en ünlü tesisatçısı kendisine verilen komutlara mekanik bir sesle yanıt da verebiliyor.

Tübingen Üniversitesi’nin Super Mario ve yapay zeka konulu çalışmalarının devamı da gelecek. Ekipte yer alan araştırmacılardan Fabian Schrodt, Mario Yaşıyor projesinin devamı için çalışmalara başladıklarını ve yeni projelerinde yapay zeka ile kontrol edilen Super Mario ve kardeşi Luigi’nin birbirleriyle sesli olarak diyaloga gireceklerini ifade etti. Schrodt bu sayede Mario ve Luigi’nin birbirlerini de eğitebileceklerine dikkat çekti.

İLGİLİ HABERLER