EğlenceManşetler

Super Mario Run: Efsane zamanın ruhuna bürünerek geri dönüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

super mario runSuper Mario, video oyun dünyasının geçmişten günümüze varlığını sürdürmeyi başaran efsaneleri arasında yer alıyor. Birbirinden farklı yaş gruplarından bir çok kişiye ulaşmayı başaran Mario, mobil devrimin başlangıcının üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen akıllı telefonlara iddialı ve güçlü bir giriş yapmamıştı. Ancak Super Mario Run ile birlikte bu durum değişiyor. Duyurusu geçtiğimiz eylül ayında iPhone 7 etkinliği sırasında yapılan oyun, 15 Aralıkta iOS için yayınlandı.

super-mario-run-002Super Mario Run, başlatıldığı andan itibaren Nintendo’nun alışılagelmiş yaklaşımını yansıtan unsurları görmek mümkün oluyor. Bunu sadece görsel unsurlarla, çizgilerle veya kullanılan yazı tipleriyle sınırlı algılamamak gerekiyor. Oyundaki sesler ve müzikler de, eski Mario oyuncularının kulağına tanıdık gelecek cinsten hazırlanmış.

super-mario-run-003Oyun başladığında oyunculardan ilk önce bölge seçimi yapmaları isteniyor. Bölge seçiminin ardından gelen aşamada ise Nintendo Link hesabına giriş yapılması veya yeni bir hesap oluşturulması öneriliyor. Nintendo Link hesabıyla giriş yapıldığı takdirde oyun sürecini farklı cihazlar üzerinde sürdürmek de mümkün oluyor.

super-mario-run-005Giriş aşamalarının tamamlanmasının ardından oyunculara Super Mario Run’ın nasıl oynandığı, Mario’nun nasıl kontrol edilebildiği yönünde kısa bir bilgilendirme yapılıyor. Bu bilgilendirme seansı sırasında oyuncular Mario’yu nasıl kontrol edebileceklerini pratik yaparak görebiliyor. Bilgilendirme seansının sonrasındaki adımda ise oyuncular, ana ekrana yönlendiriliyor.

super-mario-run-006Ana ekranda ise oyuncular World Tour adını taşıyan ve oyunun temelini teşkil eden moda yönlendiriliyor. Burada birinci dünyanın ilk üç seviyesini deneyimlemek mümkün oluyor. Ancak ilk dünyanın son seviyesine geçmeden önce oyunculara diğer tüm dünyalara erişme hakkını satın almayı isteyip istemedikleri soruluyor. Bu işlem gerçekleştirilmeden önce dördüncü seviyeyi kısa süreliğine de olsa oynayıp neye benzediğini görmek mümkün oluyor.

super-mario-run-008Oyunda tüm dünyalara erişebilmek için 26,99 TL ödemek gerekiyor. Bu meblağ ödendikten sonra hem oyundaki altı dünyanın tamamına erişilebiliyor hem de Toad Rally modunu oynarken kullanılan yarış kuponlarından elde etmek mümkün oluyor.

super-mario-run-007World Tour modunda her dünyada farklı bir tema işleniyor. Seviyelerin sonunda ise Mario genellikle Bowser ya da tayfasındaki diğer kötü adamlardan birini alt etmeye çalışıyor. Dünyalar tamamlanınca da oyunculara çeşitli ödüller veriliyor. Toad Rally modu için yeni parkurlar ve kuponlar,”Kingdom Builder” adını taşıyan inşaat modunda kullanılabilecek araçlar bu ödüller arasında bulunuyor.

super-mario-run-004Toad Rally modunda oyuncular, başka oyunculara karşı yarışabiliyor. Gösterilen listeden rakip seçiminin yapılmasının ardından bir ralli bileti kullanarak yarışa başlanıyor. Burada oyuncular kontrol ettikleri karakterin bir dakika içinde hem en fazla mesafeyi kat etmesi hem de çok sayıda altın toplaması ve düşman alt etmesi için çalışıyor. Rallinin sonunda bütün bu hedeflerin ne kadarının başarıldığı göz önüne alınıyor ve kazanana karar veriliyor.

super-mario-run-009Super Mario Run’ın “Kingdom Builder” adını taşıyan inşaat modunda ise oyuncular kendilerine çeşitli hediyeler getirecek araçları ya da bazı karakterlere ulaşmalarını sağlayacak binaları küçük krallıklarına yerleştirebiliyor. Burada oyunlar esnasında toplanan altınlar da kullanılıyor. Dolayısıyla oyunlarda altın toplamanın önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.

super-mario-run-010Ancak altın toplamak her zaman çok kolay olmuyor. Tek elle oynanabilmesi Super Mario Run’ın en önemli özelliklerinden biri olarak lanse edilse de, özellikle Game Boy’da Super Mario oynamaya alışanlar için bu tek elle kontrol yaklaşımının biraz garip olduğunu belirtmek gerekiyor. Mario oyunun büyük kısmında kullanıcıların bir müdahalesi olmadan da koşuyor. Oyunculardan sıçrama ve zıplama hareketleri için ekrana dokunmaları isteniyor. Ekrana daha uzun süre basıldıkça Mario daha yukarıya zıplıyor. Ancak Mario’yu canlı tutmaya çalışırken altın ya da mantar toplamak için oyuna biraz daha alışmak gerekiyor. Bazen sadece hızlı biçimde ilerleyerek seviyeyi tamamlamak mümkün olabiliyor. Bu noktada seviyelerin belli bir süre içinde bitirilmesinin gerektiğini belirtmekte fayda var. Ancak bu hızlı ilerleme esnasında çok fazla altın toplanamayabiliyor. Bu da seviyelerin verimli biçimde tamamlanmasını engelliyor.

Super Mario Run iyi niyetli bir başlangıç

Super Mario Run, ilk başta “hayal kırıklığı” şeklinde nitelenebiliyor. Ancak 26,99 TL gözden çıkarılıp diğer seviyeler de açıldığında oyun daha keyifli oluyor. Game Boy nesli için yeni Super Mario oyununun eski zamanların tadını verdiğini söylemek kolay değil. Ancak arka planda çalan müzikler, seviyelerin tasarımı ve Mario’nun tavırları, oyundan keyif alınmasını sağlıyor. Tek elle oyun deneyimine biraz daha alışınca bu keyif daha da artıyor. Super Mario Run’ı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER