Teknoloji

Street View geçmişi 15. yılı şerefine Google Haritalar mobil uygulamasına geliyor

google street view

Arama devi Google’ın bugün yaptığı duyuruya göre, Google Haritalar’ın Street View, yani Sokak Görünümü özelliğine, hizmetin 15. yıl dönümünü şerefine birkaç güncelleme alıyor. Bunlardan ilki, iOS ve Android uygulamalarına gelen ve telefonunuzda eski Street View görüntülerini gösterecek olan yeni bir özellik oluyor. İkincisi ise, Google’ın gelecekte Street View görüntülerinin çekimini kolaylaştıracağını umduğu yeni ve daha kolay taşınabilir bir kamera.

2014’ten bu yana, Google Haritalar’ın masaüstü sürümü aracılığıyla bir yerin yıllar içinde nasıl değiştiğini görmek için Street View kullanılabiliyor. Ancak şimdi hizmetin iOS ve Android uygulamaları aynı yeteneğe sahip olacak. Sokak Görünümü modundayken ekranda herhangi bir yere dokunarak buna erişebilir ve ardından bir konumun geçmiş görüntülerine erişmek için “daha fazla tarih gör” seçeneğini tercih edebilirsiniz. Google, özelliğin, kullanılabilir olduğu yerlerde Street View’un 2007’deki lansmanına kadar uzanan görüntüleri göstereceğini duyurdu.

Google’ın Street View’un yıl dönümüne den gelen ikinci duyuru, 360 derecelik görüntüleri çekmek için yeni, daha taşınabilir bir kamera oldu. Şu anda arama devi, etrafı fotoğraflamak için özel arabalar ve kameralı büyük sırt çantaları kullanıyor, ancak yeni kamera tüm bu işlevleri yaklaşık 6,8 kg’lık bir cihaza indiriyor. Google’ın blog yazısında bu kameranın “kabaca bir ev kedisi büyüklüğünde” olduğu belirtiliyor.

Kamera, Google’ın dünyanın her yerindeki Street View görüntülerini yakalamasını kolaylaştırmak ve daha sık güncelleme yapmasına olanak sağlamak üzere tasarlandı. Örneğin, kameralı özel arabaları taşımak için ödeme yapmak yerine Google, yeni kamerasını mevcut bir araca kolayca uyarlayabiliyor. Sokak Görünümü verilerinin, mevcut büyük kameraların kar motosikletlerinden Venedik gondollarına kadar her şeye  bağlanmasıyla zaten toplandığı göz önüne alındığında, Google’ın yeni kamerayı bağlayabileceği çok çeşitli yeni araçların ve konumların olacağını hayal edebiliriz.

Google, yeni kameranın taşınabilirliğini vurgulasa da, Street View donanım ekibinin başkanı Steven Silverman, her bir panoramanın görünüşüne de bazı katkılarının olacağını söylüyor. Silverman, “Sensörler daha da kaliteli, daha düşük sinyal-gürültü” diyor. “Bu görüntüler daha da güzel olacak.”

Her kameradaki yedi sensör, öncekiyle aynı çözünürlükte 140 megapiksel olan panoramik görüntüler çekiyor ve varsayılan olarak yerleşik lidar sensörleri olmasa da Silverman, kameranın özelleştirilebilir olacak şekilde tasarlandığını ve böylece ne zaman eklenmesi gerektiğinin bilineceğini söylüyor.

Sokak Görünümü gerçekten kullanışlı bir özelliktir, ancak Google için, sokaklarda dolaşan kameralara sahip olmak, Google Haritalar verilerini daha da iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Sokak Görünümü görüntüleri, yeni açılan işletmeleri Google Haritalar’a eklemek, işletme açılış saatleri hakkındaki bilgileri iyileştirmek ve yollarda hız sınırı bilgisi sağlamak için de kullanılıyor.

Silverman, yeni kameranın gelecek yıl mevcut arabalara ve sırtında kamerayla dolaşan yürüyen görevlilere dağıtılacağını dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER