EğlenceManşetler

Steve Jobs Flash ile ilgili düşüncelerini açıkladı

Steve Jobs yayınladığı açık bir mektupla Apple’ın Flash’a bakışını özetledi. Şirketinin Adobe ile olan uzun geçmişini değerlendiren Jobs, Flash’ın mobil cihazlar için neden yanlış bir seçim olacağını da altı ana maddede özetledi.

– Flash platformu açık değil: “Adobe’nin Flash ürünleri yaygın bir kullanım alanına sahip olsa da, bu, ürünlerin açık kaynak kodlu olduğu anlamına gelmiyor. Bu ürünler Adobe tarafından kontrol edilip sadece onlar tarafından dağıtılıyor. Her ne olursa olsun, Flash kapalı bir sistem.”. Buna karşılık HTML5, CSS ve JavaScript açık web standartları ve Apple bunları destekliyor.

– Tam web deneyimi: Steve Jobs Adobe’nin Apple’ın cihazlarının tam bir web deneyimi sunmadığına dair iddiaları yersiz bularak iPhone ve iPad için HTML5 ya da uygulama tabanlı video servisi sunan CBS, Netflix ve Facebook gibi servisleri örnek olarak gösteriyor. Flash tabanlı oyunların muadilleri ise Apple’ın App Store’unda zeten mevcut. “50 bin kadar oyun veya eğlence uygulaması App Store’da mevcut ve bunların çoğu da ücretsiz.”

– Dayanıklılık, güvenlik ve performans: Steve Jobs “Mac bilgisayarların çökmesinin birincil sebebi Flash” diyerek bilinen bir şeyin altını tekrar çiziyor, ancak konuya farklı ve yeni bir bakış açısı getiriyor: “Adobe’ye sürekli Flash’ın bir mobil cihazda, herhangi bir mobil cihazda iyi çalıştığını göstermesi için yıllardır ricada bulunuyoruz. Şimdiye kadar bunu görmek mümkün olmadı.”

– Pil ömrü: “Mevcut Flash tabanlı web sitelerindeki videoların hemen hemen tümü eski nesil kod çözücüye ihtiyaç duyuyor ve bu çözücü mobil yongalar için geliştirilmemiş, yazılım katmanında çalıştırılması gerekiyor.” Steve Jobs H.264 kodlayıcısının bir numaralı fanlarından ve bu konuda onu suçlamak güç. Çünkü iPhone H.264 videoları 10 saat boyunca aralıksız oynatabilirken, yazılımla çözülmüş videolar için bu süre beş saate düşüyor. “Eski nesil” sitelerin çoğu H.264’e geçmemişken bir çoğundaki videolar HTML5 ile bile görüntülenemiyor. Bu nedenle şu anda içerik konusunda sıkıntı yaşanıyor.

– Dokunma: Flash arayüzleri temelde fare girişlerine dayanıyor, bu nedenle dokunmatik ekranlı cihazlarda düzgün çalışabilmesi için yeniden kodlanması gerekiyor. “Eğer geliştiricilerin Flash web sitelerini yeniden kodlaması gerekiyorsa, neden bunun yerine HTML5, CSS ya da JavaScript gibi modern teknolojileri kullanmıyorlar?” Aslında bazı Flash tabanlı web sitelerinin iPhone’a özel versiyonlarını görmeye başladık. Ancak şirketler Steve Jobs’un önerisini dikkate alarak daha akılcı bir iş yapabilirler.

– En önemli sebep: Son olarak Steve üçüncü taraf geliştirici araçları durumuna değiniyor. Ancak söyledikleri şimdiye kadar duyduklarımızdan farksız değil: “Eğer geliştiriciler üçüncü taraf geliştirme kütüphanelerine ve araçlarına bağlı şekilde büyürlerse, üçüncü taraf yeni özellikler eklemek isteyecek ki, geliştiriciler bu takdirde platformun yeniliklerinden avantaj elde etsinler.” Steve Jobs’un bu bakışı tartışmayı bitirmeyecektir, ancak Apple’ın çizgiyi belirgin şekilde çektiğini bu sözler özetliyor.

    Steve Jobs sözlerini Flash’ın PC’nin kral olduğu zamanlarda geliştirilen bir teknoloji olduğunu, PC’ler ve fareler için geliştirildiğini söyleyerek noktalıyor. Steve’e göre Flash eskiler için geliştirilmiş bir teknoloji… Aşağıda Steve Jobs’un mektubunun tam metnine ulaşabileceğiniz bağlantı yer alıyor.

    İlgili –  Engadget

    İLGİLİ HABERLER