Teknoloji

Steve Jobs başlangıçta iPad’de Intel ile işbirliği yapmak istiyormuş

Apple’ın en başarılı ürünlerinden biri sayılan iPad’e dair ilginç bir gerçeği Steve Jobs’un piyasaya çıkan yeni biyografisi sayesinde öğrenme fırsatına eriştik. Buna göre Steve Jobs başlangıçta iPad’de Intel’in üreteceği işlemcilerin yer almasını istemiş.

Kitabın belirttiğine göre, Apple’ın Intel ile işbirliğine giriştiği, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarında Intel’in yongalarını kullanmaya başladığı günlerde Jobs’un kafasında iPad’de Atom işlemcilerin yer alması şeklinde bir plan varmış. Steve Jobs’un bu düşüncesine karşılık Apple yöneticilerinden Tony Fadell Apple’ın tablette ARM yongasını kullanması gerektiğini düşünüyormuş. ARM yongaları az güç tüketim özelliği sayesinde günümüzde birçok akıllı telefon ve tablette yer etmiş durumda. Buna karşılık Atom işlemciler bu alanda hâla sıkıntı yaşamayı sürdürüyor.

Neyse ki, sonunda Fadell’in ARM önerisi Jobs tarafından da kabul edilmiş. Biyografiye göre Jobs’un Intel ile ilgili çeşitli şikayetleri de olmuş. Intel bir buhar gemisi gibiymiş, ancak Apple ise hızlı gitmeye alışkın bir şirket. Bunun yanında Jobs Intel’in fazla esnek olmadığı ve grafik birimlerinin berbat odluğu şeklinde eleştirilerde de bulunmuş. Görünüşe göre Apple’ın Intel ile ortaklık kurmamış olmasında Jobs’un Intel’e herşeyi öğretme ve sonrasında Intel’in bu öğrendiklerini Apple’ın rakiplerine satma korkusu yatıyormuş. En sonunda, Apple kendi yonga şirketini satın aldı ve iOS cihazlarındaki A4 ve A5 işlemcilerini kendisi tasarlamaya başladı.

İlgili – PCMag

İLGİLİ HABERLER