Bilim

Stefano Boeri’nin “dikey orman” tasarımı Lozan’da inşa edilecek

stefano-boeri-dikey-orman-131115-1

İtalyan mimar Stefano Boeri, İsviçre’nin Lozan şehrinde inşa edilecek ağaçlarla kaplı 36 katlı binasının tasarımını gözler önüne çıkardı. Ünlü mimarın “dikey orman” olarak adlandırılan tasarımının ilk uygulaması, Milano’da gerçekleştirilmişti.

Boeri, Lozan’ın Chavannes-Près-Renens bölgesinde inşa edilecek kuleyi, “Dünyanın tamamı ağaçlarla kaplı ilk binası” olarak tanımladı. 117 metre uzunluğundaki binada iki ila beş arası yatak odası bulunan apartman daireleri, ofisler, spor salonu bulunacak. Binanın en üst katına ise panoramik manzaraya sahip bir restoran açılacak.

Stefano Boeri’nin Milano’daki ofisinden paylaşılan görüntüler, her kata yerleştirilen küçük terasların hepsine birer ağaç yerleştirildiğini gözler önüne seriyor. Projeye ismini ise söz konusu ağaçların türü veriyor. “Erz Ağacı Kulesi” olarak adlandırılan bina, ağacın yapraklarındaki değişime bağlı olarak her mevsimde farklı bir renge bürünebilecek. Stefano Boeri, ana materyal olarak erz ağacını seçmelerinde ağacın farklı iklim koşullarına dayanıklılığının önemli bir rol oynadığını belirtti.

Stefano Boeri’nin sıra dışı tasarımının inşaatı, 2017’de başlayacak. Ödüllü mimarın tasarımının dünyanın dört bir yanındaki inşaat projelerine de örnek olmasını ise “pek çok kişinin ortak dileği” şeklinde tanımlamak yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER