Eğlence

Steam’de Türk lirası ile fiyatlandırma bugün itibarıyla sona eriyor

steam

Steam, popüler oyun platformu, 20 Kasım 2023 itibarıyla, yani bugün Türk Lirası yerine Amerikan doları cinsinden fiyatlandırmaya geçiş yapıyor. Daha önce duyurulmuş olan bu değişiklik, Türkiye ve Arjantin pazarları için önemli etkiler barındırıyor. Firma, yeni fiyatlandırma için iki bölgeyi tanımladı: “LATAM-USD” ve “MENA-USD”. Bu değişiklik, Latin Amerika ve Orta Doğu ile Kuzey Afrika’daki 25 ülke/bölgeyi kapsayacak.

Türkiye için yeni fiyatlandırma ve bunun oyuncular üzerindeki etkileri

Steam’in bu değişikliği, Türkiye’deki oyuncular için önemli bir maliyet artışı getirebilir. Çünkü birçok oyun firmasının Türkiye’ye özel düşük “MENA-USD” fiyatlarını belirlemesi beklenmiyor. Oyun geliştiricileri, “MENA-USD” bölgesi için önerilen döviz kurlarını kullanırsa, bazı oyunlar güncel kura göre daha düşük fiyatlarla satılabilir. Ancak, 20 Kasım’dan önce Amerikan doları fiyatlandırması yapmayan oyunlar için Steamworks’ün standart USD fiyatlandırması devreye girecek. Bu durum, özellikle bağımsız yapımların, eskiye kıyasla daha pahalıya satılmasına yol açabilir.

Steam’in bu kararı, Türkiye oyun pazarında bir dönüm noktası oluşturuyor. Oyun fiyatlarındaki artış, Türkiye’deki oyuncuların oyun satın alma alışkanlıklarını etkileyebilir ve bölgesel fiyatlandırma stratejilerinin önemini artırabilir. Ayrıca, oyun geliştiricileri için de yeni bir pazarlama ve fiyatlandırma stratejisi belirleme zorunluluğu doğuyor.

Steam’de Amerikan doları fiyatlandırmasına geçişle ilgili sık sorulan sorular ve yanıtları

Steam Cüzdan bakiyelerindeki Türk lirası cinsinden tutarlar ne olacak?

20 Kasım 2023 itibariyle, kullanıcıların Steam cüzdanlarındaki Arjantin pesosu veya Türk lirası bakiyeleri, günlük döviz kuru üzerinden ABD dolarına çevrilecek.

LATAM – USD/MENA – USD fiyatlandırmasına dahil edilen diğer ülkeler ve bölgelerde durum ne olacak?

Latin Amerika ve Ortadoğu & Kuzey Afrika’yı kapsayan 25 ülke/territory, ilk kez bölgeselleştirilmiş USD fiyatlaması alacak. Listede yer alan bazı ülkeler/territoryler, geliştiricilerin bu değişiklikten önce Steam’de oyunları nasıl fiyatlandırdığına bağlı olarak fiyat artışı veya azalışı görebilir.

Oyun içi işlemler ne olacak?

Bundan böyle, oyun içi işlemler bu yeni LATAM – USD ve MENA – USD fiyatlandırma bölgelerinde USD olarak yapılacak.

Oyunlar ABD’deki ile aynı fiyata mı olacak, yoksa peso veya lira fiyatları ABD doları cinsinden mi korunacak?

Geliştiriciler, LATAM – USD ve MENA – USD bölgelerindeki oyunların fiyatlarını kendi belirleyecek, ancak Steam’in önerilen fiyatlandırması indirimli bir USD fiyatıdır. Geliştiriciler 20 Kasım’dan önce LATAM/MENA fiyatlandırması belirlemezse, oyunların fiyatlandırması varsayılan ABD doları fiyatına göre yapılacak.

20 Kasım’da peso ve lira cüzdanları için hangi döviz kuru kullanılacak?

20 Kasım’daki banka döviz kurları, Steam kullanıcı cüzdanlarının ABD dolarına dönüştürülmesinde kullanılacak kur olarak belirlenecek.

Perakende cüzdan kodları bu değişiklikten nasıl etkilenecek?

20 Kasım’dan itibaren MENA – USD ve LATAM – USD ülkeleri/regiyonlarında ABD doları cüzdan kodları kullanılabilecek. Ek olarak, 20 Kasım’dan sonra Steam üzerinde kullanıldığında Türk lirası ve Arjantin pesosu Steam cüzdan kodları, günlük döviz kuruna göre otomatik olarak ABD dolarına dönüştürülecek.

Abonelikler ne olacak?

Arjantin pesosu veya Türk lirası ile aktif aboneliği olan herhangi bir müşteri, aktif abonelik dönemi bittikten sonra aboneliğinin otomatik olarak sonlandığını görecek. Kullanıcılar, Steam’de yeni ABD doları aboneliğine Abonelik Yönetimi Sayfasından tekrar abone olabilecekler.

Steam’in USD bazlı yeni fiyatlandırma modeli, diğer bölgelerde benzer değişikliklerin habercisi olabilir. Bu değişiklik, dijital oyun pazarında küresel fiyatlandırma yaklaşımlarının yeniden değerlendirilmesine yol açabilir. Ayrıca, yerel para birimlerinin dalgalanmalarına karşı daha istikrarlı bir fiyatlandırma modeli sunarak, oyun şirketlerinin gelirlerini koruma altına alabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER