Eğlence

Steam Box oyun konsolu pazarını yeniden şekillendirebilir

Valve’ın Steam Box adını taşıyan yeni konsolu ufukta görünmüş durumda. Half-Life, Portal, Team Fortress 2 gibi oyunların altında imzası bulunan şirket Steam Box ile oyun konsolu pazarını mevcut konumundan farklı yerlere taşıyabileceğinin işaretini veriyor. Mevcut konsollardan daha farklı bir yapıya sahip olması beklenen Steam Box PC ve oyun konsolu özelliklerini tek bir cihazda toplama iddiasıyla geliyor. Steam sayesinde Steam Box’ın piyasaya çıkar çıkmaz pazardaki en büyük dijital oyun dağıtıcısı olacağını söylemek şimdiden mümkün. Şu an için Steam’in abone sayısı 50 milyonun üstündeyken, potansiyel rakiplerinden Xbox Live 40 milyon aboneye sahip.

valve-steam-konsol-pc-111212

Oyun deneyimi bakımından PC ve konsollar dışarıdan fazlasıyla benzer bir yapıda gözükseler de işin özünde oldukça önemli farklara sahipler. Bu farklar geniş bir yelpazeye yayılırken, donanım ve buna bağlı olarak grafik ve maliyetler akla ilk gelen farklı unsurlar oluyor. Konsollar daha kolay bir kuruluma sahip olmakla beraber daha kolektif bir deneyim sunarken, sıkı oyuncular için bilgisayardan oyun oynamak hız ve grafiklerin de etkisiyle daha ayrı bir yere sahip. Oyun fiyatları bakımından konsol versiyonları daha yukarıda olsa da tamamen oyun oynamaya yönelik üst sınıf bilgisayarların fiyatı oyun konsolu fiyatlarının üstünde.

Birbirine yakın ancak bir o kadar da uzak olan iki ürünü birleştirme iddiasıyla yola çıkan Steam Box tıpkı bir konsol gibi küçük boyutlara sahip olacak. Böylece televizyon ünitelerinde yerini alması kolaylaşacak olan cihaz yine konsollar gibi kumanda sayesinde koltuktan kontrol edilebilecek. Oyun edinme kısmındaysa tıpkı PC’de olduğu gibi oyunları satın alıp, diske ihtiyaç duymadan yüklemek mümkün olacak. Steam’in geniş oyun yelpazesinin de kullanıcılara seçimde çeşitlilik sağlayacağı kesin. Steam Box’ın asıl heyecan verici unsurlarıysa kullanıcıların hislerini algılayabilecek ve farklı odalarda bulunan ve farklı ekranlara bakan kullanıcıların cihaza bağlanmasına izin verecek olması. 2013’te Steam Box’a dair daha somut detayların ortaya çıkmasıyla bekleyişin daha heyecanlı bir hal alacağı kesin.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER