Teknoloji

Starbucks NFT işine gireceğini resmi olarak doğruladı

starbucks nft

Starbucks CEO’su Howard Schultz, başkan yardımcısı ve pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Brady Brewer ile birlikte, 2022’nin ikinci çeyreğine ilişkin kazanç sunumunda yatırımcılara geleceğe yönelik dikkate değer bilgiler verdi. Schultz, kahve şirketinin Web 3 alanı içinde gelişmekte olduğunu gördüğü mülkiyet ve topluluk temelli üyelik modelleri gibi yeni konseptler ekleyeceğini açıkladı. Bunların temelinde Starbucks NFT projesi bulunuyor.

Hatta Brewer daha da ileri gitti ve “Starbucks’tan yeni bir dijital koleksiyon satın aldığınızı hayal edin; bu ürün aynı zamanda küresel bir Starbucks topluluğuna erişim biletiniz olarak hizmet ediyor, kahve merkezli ilgi çekici içerik deneyimleri ve iş birliğine sahip olacak.”

Starbucks şirket blogunda konuyla ilgili olarak daha detaylı bir yazı da yer aldı. Bu yazıda şu şekilde Türkçeleştirebileceğimiz ifadeler yer alıyor: “Sahipliği topluluk üyeliğini başlatan ve özel deneyimlere ve avantajlara erişime izin veren bir dizi markalı NFT koleksiyonu oluşturmayı planlıyoruz. Bu koleksiyonların temaları, Starbucks’ın hem eski hem de yeni yaratılmış sanatsal ifadelerinden ve ayrıca diğer yenilikçiler ve benzer düşünceye sahip markalarla birinci sınıf işbirliklerinden doğacaktır.”

Plan, geçen yılın en hareketli terimi olan, değiştirilemez tokenler (NFT’ler) tarafından desteklenen bir tür geliştirilmiş dijital sadakat programı biçiminde hayata geçirilecek. Neredeyse her yerde bir dükkanı olan Starbucks’ın şu anda sunduğu değere, belirtilmemiş bir dizi özel avantajın eklenmesi bekleniyor.

Deneyimler ve avantajlar nelerdir ve bunların uygulanması için neden blockchain teknolojisine ihtiyaç duyuluyor? Starbucks yöneticileri, şirketin mobil ödemeleri ve Wi-Fi erişimini herkesten önce başlatmasıyla dolu geçmişine atıfta bulunuyor ve burada da işlerin benzer şekilde ilerleyeceğini ve kârına gözle görülür bir katkı sağlayacağını düşünüyor.

Schultz’un ilk NFT konuşması, bir Partner Open Forum etkinliği sırasında gelmişti. Yönetici, çalışanlara şirketin NFT’leri desteklemek için yeterince şey yapmadığını itiraf etti ve iş ortakları için daha iyisini yapacaklarına dair söz verdi. Yukarıdaki videoda görüldüğü üzere, koskoca salonda NFT’lere yatırım yaptığını söyleyen sadece bir kişi bulabildi. Geçen yıl başlatılan birçok NFT projesi arasında Starbucks’ın koleksiyon ürünlerinden şirketin tüm mirasına kadar sahip olduğu varlıkların hazinesine sahip olan birini bulamadığını vurguladı.

Şirket şu ana kadar hangi blok zincirini kullanabileceğini veya birden fazla kullanıp kullanmayacağını detaylandırmadı. Ancak kullandığı yaklaşım ne olursa olsun, sürdürülebilir nitelikte olacağı kesin görünüyor. Bu arada Starbucks’ın, ABD’de 26.7 milyon olarak verilen sadakat programı üyesi için düzgün şekilde çalışan, onların hesaplarını amansız kimlik avı saldırılarına karşı koruyan ve kendi süreçlerini akıllı sözleşme kusurlarına veya daha kötüsüne karşı güvenceye almayı başaran kripto cüzdanlarını kullanma konusunda basit bir deneyim oluşturması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER