Eğlence

Stan Lee yaşamını yitirdi

stan lee
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Marvel Comics‘in eski genel yayın yönetmeni, yayıncısı ve başkanı Stan Lee, 96. yaş gününe kısa bir süre kala hayata gözlerini yumdu. Lee, Marvel’ın sevilen süper kahramanları Örümcek Adam, X-Men, Fantastik Dörtlü, Iron Man, Daredevil, Thor, Doctor Strange ve Black Panther‘i ortaya çıkaran kişi olarak çizgi roman dünyasının en önemli figürleri arasında yer alıyordu.

Lee, çizgi roman kariyerine 1939’da Timely Comics’te asistan olarak başladı. Asıl adı Stanley Martin Lieber olan çizgi roman efsanesi, çizgi romanları yayınlanmaya başlayınca Stan Lee ismini kullanmaya başladı ve bir süre sonra resmi ismini de bu şekilde değiştirdi.

Senaryo yazma stili, daha sonrasında “Marvel Metodu” olarak anılmaya başladı. Özellikle Jack Kirby ve Steve Ditko ile önemli işlere imza atan Lee, daha sonra dönem dönem çizgi roman karakterlerini beraber ortaya çıkardığı kişilerle sorun yaşadı.

Lee, 1960’tan bu yana eserlerinde daha fazla kişi ve topluluğu dahil etmenin önemini vurguladı ve ırkçılığa karşı mücadeleye destek verdi. 1971’de devletin müdahalesinden kaçmak için sektörün kendisinin geliştirdiği Çizgi Roman Kanun Otoritesi’ne karşı meydan okuyan Lee, bu resmi bağlayıcılığı olmayan kuralların önce değişmesine ve sonrasında da tamamen tarihe karışmasına ön ayak oldu.

1972’de senaryo yazmayı bırakarak Marvel‘ın yayıncısı olan Lee, o günden ölümüne kadar hem şirketinin hem de çizgi roman dünyasının en bilinen yüzü oldu. Marvel Sinema Evreni‘nin filmlerinde de konuk oyuncu olarak kısa süreliğine de olsa kendisini gösteren Lee, çizgi roman hayranlarına yönelik akıllı referanslar barındıran replikleriyle filmlere ayrı bir hava katıyordu.

Yaşamının son yılları Stan Lee için pek sakin geçmedi. Zatürre ile mücadele, cinsel taciz iddiaları, eski şirketi POW! Entertainment aleyhinde açtığı 1 milyar dolarlık dava, danışmanlarının kendisinden para çaldığına yönelik suçlamaları, Siri’nin kendisini yanlışlıkla ölmüş gibi göstermesi, kanının koleksiyonlara özel çizgi romanları imzalamak için çalındığı iddiası ve eşi Joan Lee’nin ölümü, çizgi roman dünyasının efsanesini son yıllarda yaptıkları dışında gündeme getiren diğer olaylar olmuştu.

Lee’nin ölümü, eğlence dünyasını tahmin edilebileceği üzere derinden sarstı. Chris Evans‘tan Elon Musk’a kadar pek çok ünlü isim, sosyal ağlarda yaptıkları paylaşımlarla Lee’nin gidişinin ardından yaşadıkları üzüntüyü dile getirdiler.

Stan Lee son röportajlarından birinde ne demişti?

Stan Lee, ölümünden kısa süre önce The Daily Beast‘e verdiği röportajda uzun ve başarılı ömrünün ardından hâlâ istediği bir şey olup olmadığı şeklindeki soruya şu şekilde yanıt vermişti: “Burayı terk ettiğimde herkesi mutlu bir şekilde bırakmayı istiyorum.”

İLGİLİ HABERLER