Teknoloji

iPad’lerde Stage Manager özelliğiyle ilgili önemli değişiklik

stage manager
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, iPadOS’un simge niteliğindeki yeni özelliklerinden biri olan Stage Manager’ı daha fazla iPad’e getiriyor. Yeni bir çoklu görev sistemi olan Stage Manager, daha önce yalnızca M1 çipli iPad’lerde kullanılabilecek şekilde ayarlanmıştı. Ancak Engadget ile paylaşılan bir açıklamaya göre, bu özellik (sırasıyla A12X Bionic ve A12Z Bionic çiplere sahip olan) üçüncü ve dördüncü nesil iPad Pro modellerine de gelecek.

Ne yazık ki Apple, Stage Manager’ın bir işlevinin çıkışını da erteliyor. Üstelik bu, M1 çipli iPad’lere özel olarak kalacak. Stage Manager’ı harici ekranlarla kullanma desteği, bu yıl içinde bir yazılım güncellemesi gelene kadar sunulmayacak.

Apple’ın Engadget’a gönderdiği açıklamada, “Stage Manager’ı, aynı anda ekranda sekiz adede kadar canlı uygulama çalıştırma özelliğine sahip, hem iPad ekranında hem de ayrı bir harici ekranda üst üste binen, yeniden boyutlandırılabilir pencerelerle çoklu görev yapmanın yepyeni bir yolu olarak sunduk. Bu çoklu ekran desteğini sağlamak, yalnızca M1 tabanlı iPad’lerin tam gücüyle mümkündür. 3. ve 4. nesil iPad Pro’ya sahip müşteriler, Stage Manager’ı iPad’lerinde deneyimlemeye büyük ilgi gösterdiler. Buna karşılık ekiplerimiz, aynı anda iPad ekranında dört adede kadar canlı uygulama desteğiyle bu sistemler için tek ekranlı bir sürüm sunmanın bir yolunu bulmak için çok çalıştı.” ifadesi yer aldı. “M1 iPad’lerde Stage Manager için harici ekran desteği, bu yıl içinde bir yazılım güncellemesinde sunulacak.

Apple, Stage Manager özelliğinin bir M1 yongasının işlemci gücünü gerektirdiğini söylüyordu. Şimdi Stage Manager’ı daha fazla iPad’e açmak dikkate değer bir hareket oluyor. Apple, geçtiğimiz haziran ayında, Stage Manager’ın WWDC’de tanıtılmasından kısa bir süre sonra YouTube video içerik üreticisi Rene Ritchie ile bir açıklama paylaşmış, bunu M1 iPad’lerle sınırlama kararını gerekçelendirmişti:

“Stage Manager, inanılmaz derecede hızlı ve duyarlı olan ve kullanıcıların iPad’de ve 6K’ya kadar çözünürlüğe sahip harici bir ekranda aynı anda 8 uygulamayı çalıştırmasına olanak tanıyan tamamen yeni pencere deneyimi sağlayan tam entegre bir deneyimdir. Bu deneyimi, kullanıcıların iPad’in dokunmatik ilk deneyiminden beklediği anlıklıkla sunmak, tümü M1 çipli iPad’ler tarafından sağlanan büyük dahili bellek, inanılmaz derecede hızlı depolama ve esnek harici ekran giriş ve çıkışı gerektirir.”

 

Stage Manager’ın güncellenmiş sürümü, salı günü geliştiricilere sunulan iPadOS 16.1 beta 3’te mevcuttur. Apple, bu yıl iOS 16 ve iPadOS 16’nın sürümlerinin çıkışını birbirinden ayırdı. Apple’ın web sitesine göre, iPadOS 16’nın (teknik olarak iPadOS 16.1) ekim ayının ötesinde, genel olarak ne zaman yayınlanacağını tam olarak bilmiyoruz. Apple’ın ek süre almasının Stage Manager ile ilgili olabileceği düşünülüyor.

Ayrıca Stage Manager macOS Ventura’da da olacak. Bu masaüstü işletim sistemi sürümünün de ekim ayında gelmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER