Eğlence

Koronavirüs dijital müziğe yaramadı

spotify podcast

Küresel koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde yüz milyonlarca kişi bir haftadan uzun bir süredir eve kapanmış durumda. Bu durum Netflix ve YouTube gibi çevrimiçi video içerik servislerine olan ilgiyi artırırken, Spotify ve Apple Music gibi çevrimiçi müzik platformlarını olumsuz etkilemiş gibi görünüyor.

Analiz şirketi Alpha Data’nın verilerine göre; ABD’de 13-19 Mart tarihleri arasında çevrimiçi ortamda müzik dinleme sayıları, bir önceki haftaya kıyasla yüzde 7.9 oranında düştü. ABD’de pek çok kişi “sosyal mesafelendirme” uygulamasına geçtiğimiz hafta itibarıyla başlamıştı.

Aynı dönemde albüm ve dijital şarkı satışlarında da düşüş yaşandı. Fiziksel albüm satışları yüzde 27.6, dijital albüm satışları ise yüzde 12.4 oranında geriledi. Dijital şarkı satışları ise yüzde 10.7 oranında azaldı.

Çevrimiçi müzik dinleme ve satın alma sayıları düşse de, insanlar kriz anında çareyi klasik müziğe yönelmekte bulmuş gibi görünüyor. ABD’de çevrimiçi ortamda klasik müzik dinlenme sayıları yüzde 1.5 oranında arttı. Halk şarkılarında bu artış yüzde 2.9 olurken, çocuk şarkılarının dinlenme sayıları da yüzde 3.8 oranında yükseldi.

Spotify ve Apple Music gibi çevrimiçi müzik servisleri, pek çok kişi tarafından günlük hayatta işe veya okula giderken kullanılıyor. Bu tarz yolculukların sayılarının azalması, bu düşüşün temel nedeni olarak değerlendirilebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER