Eğlence

Plak şirketleri Spotify’ın ücretsiz müzik dinleme özelliğini sınırlandırmasını istiyor

avrupa birligi spotify apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spotify-iphone-6-200315

Dijital çağın müzik endüstrisinin ihtiyaçlarına cevap verdiğini söylemek pek mümkün değil. Spotify, Rdio, Pandora ve Deezer gibi çevrim içi müzik servisleri büyük sıkıntılar yaşayan müzik endüstrisinin imdadına yetişse de, aynı plak şirketleri şimdi de gelir akışları nedeniyle endişeye düşmüşe benziyor.

Dünyanın en önemli plak şirketlerinden biri olan Universal Music Group, geçtiğimiz yıl kendisine hem ABD’de hem de dünyanın geri kalanında milyarlarca dolar kazandıran “freemium” iş modelini sorgulamaya başladı. The Financial Times’ın haberine göre, halihazırda Spotify ile yeni sözleşme imzalamak için görüşmeler yapan Universal Music Group, Spotify’dan ücretsiz servisine daha katı limitler koymasını istiyor. Plak şirketi bu kısıtlamalar sayesinde daha çok kullanıcının Spotify’ın paralı aboneliğine geçiş yapacağını iddia ediyor. Universal Music Group CEO’su Lucian Grainge geçtiğimiz ay yaptığı bir konuşmada “freemium” iş modeline dair endişelerini açıkça dile getirmiş ve reklam tabanlı servisin hem müzik endüstrisini sürdürülebilirlikten uzaklaştırdığını hem de yatırımcılara bir fayda sağlamadığını ifade etmişti.

Çeşitli kaynaklarda yer alan haberler, diğer plak şirketlerinin de Universal ile aynı noktaya geldiğini gösteriyor. Rolling Stones’da yer alan habere göre, çok sayıda plak şirketi ücretsiz müzik dinleme konusunda daha fazla kısıtlama için çevrim içi müzik servislerine baskıda bulunuyor. Universal’e ek olarak, Warner Music ve Sony Music CEO’ları da “freemium” modeline yönelik kaygılarını açıkça ifade etmiş, ücretsiz ve ücretli aboneler arasındaki ayrımın belirginleştirilmesi gerektiğinin altını çizmişlerdi. Warner Music ve Sony Music’in Spotify’a yeni sözleşme görüşmelerinde bu konuya ilişkin bir baskıda bulunup bulunmadığı ise bilinmiyor.

Plak şirketlerinin Spotify ve Rdio gibi servislerden ücretsiz müzik dinlemeyi, Pandora gibi özel radyolarla sınırlı tutmalarını isteyebilecekleri düşünülüyor. Halihazırda Spotify ve Rdio’nun masaüstü uygulamalarında reklamlar dışında bir kısıtlama olmadan sınırsız müzik dinlenebiliyor. Ancak her iki platformun mobil uygulamalarında da şarkılar karıştırılarak çalınabiliyor ve kullanıcılara belli bir süre için birkaç geçiş hakkı veriliyor. Ücretli aboneler ise daha yüksek ses kalitesinin keyfini reklamlar olmadan ve internet bağlantısına ihtiyaç duymadan sürebiliyor.

İLGİLİ HABERLER