EğlenceManşetler

Spotify ücretli abone sayısı 165 milyona ulaştı

spotify premium android

Spotify’ın çarşamba günü yayınlanan yeni bir kazanç raporuna göre servisin şu anda 165 milyon premium abonesi ve 365 milyon aylık aktif kullanıcısı var. Bir önceki yılın aynı döneminde açıklanan 158 milyon premium abone ve 356 milyon aylık aktif kullanıcısı sayısı kalemlerinde sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 22’lik bir yıldan yıla artış görülüyor.

Apple Music, Amazon Music ve benzeri rakipleri düzenli olarak karşılaştırılabilir rakamlar yayınlamıyor, ancak Music Ally tarafından derlenen en son halka açık rakamlar, Apple Music ve Amazon Music’in sırasıyla 60 milyon ve yaklaşık 55 milyon ücretli aboneye ulaştı.

Spotify’ın podcast’lere olan ilgisi, hem podcast içeriği hem de teknolojisinde satın almalar ve yatırımlar yapmaya devam ettiği için bu çeyrekte herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermedi. Şirket kısa süre önce Call Her Daddy ve Dax Shepard’ın Armchair Expert adlı iki podcast’in ve teknolojisi podcast’lerden önemli anları içeren önizleme klipleri oluşturma sürecini otomatikleştiren Podz şirketinin münhasır haklarını satın aldı.

Spotify’a göre, son çeyrekte podcast içeriğiyle etkileşime giren aylık aktif kullanıcıların yüzdesi, tüm aylık aktif kullanıcıların yaklaşık yüzde 25’inin etkileşime girdiği son iki çeyreğe kıyasla mütevazı bir şekilde iyileşme gösterdi. Podcast dinleme, platformdaki tüketim saatlerinin payı açısından ikinci çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca Spotify, Joe Rogan Experience‘ın beklentilerin üzerinde performans göstermeye devam ettiğini söylüyor. The Wall Street Journal, Spotify’da şu anda 2,9 milyon podcast bulunduğunu ve bu sayının geçen çeyrekte 2,6 milyon olduğunu belirtiyor.

Spotify, podcast’ler için münhasır haklar elde etmenin yanı sıra, diğer içerik oluşturucuları da ücretli abonelik özellikleriyle platformuna çekiyor. Nisan ayında kendi podcast abonelik özelliğini duyurdu. Ayrıca şirket salı günü Slate ve Acast gibi platformlardan ücretli şovların hizmeti aracılığıyla yayınlanmasına izin vereceğini söyledi. Bunun gibi özellikler, Spotify’ı podcast yaratıcıları için daha çekici ve karlı bir platform haline getirebilir.

Spotify kullanıcı başına gelirleri artırdı

Spotify’ın kullanıcı başına ortalama geliri bu çeyrekte artarak son zamanlardaki eğilimleri tersine çevirdi. Bu rakam şu anda premium abone başına 4,29 avro seviyesinde bulunuyor ve bu rakam bir önceki çeyreğin 4,12 avroluk değerine göre artış gösterdi. Artış, hizmetin bu çeyrekte Birleşik Krallık ve ABD’deki abonelik fiyatlarını artırmasından sonra geldi. Her şeye rağmen söz konusu rakam yıldan yıla yüzde 3 düşüş gösterdi.

Genel olarak, şirket bir önceki yılın aynı çeyreğinde elde ettiği 356 milyon avroluk net zarara kıyasla 20 milyon Euro net zarar açıkladı. Wall Street Journal’ın belirttiğine göre, yöneticiler şirketin üç ayda bir kâr etmek yerine büyümeye odaklandığını, önceki zararın ise şirketin İsveçli işgücüyle ilgili olarak ödemek zorunda olduğu vergilerden kaynaklandığını belirtti.

Açıklanan son raporda, hizmetin yakında çıkacak kayıpsız akış özelliği Spotify HiFi hakkında henüz daha fazla ayrıntı sunmadı. Yeni özellik şubat ayında duyurulmuştu ve bu yılın ilerleyen zamanlarında çıkacağı belirtilmişti. Buna rağmen Spotify henüz resmi bir çıkış tarihi veya fiyatlandırma bilgisi açıklamadı. Spotify HiFi’ın duyurulmasını takip eden zamanlarda rakip Apple Music, kullanıcıların hiçbir ek ücret ödemeden kullanabildiği kendi kayıpsız ses akışı özelliğini duyurdu ve kullanıma sundu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER