Eğlence

Spotify Türkiye’nin 2018’deki müzikal tercihlerinin röntgenini çekti

spotify podcast otomobil gorunumu

Spotify geçtiğimiz hafta hem dünya genelinde hem de Türkiye’de yıla damga vuran şarkı, sanatçı, albüm ve çalma listelerini açıklamıştı. Çevrimiçi müzik platformu bir süre sonra da kullanıcılarının 2018’de neleri dinlediklerini gösteren kişiselleştirilmiş özetleri yayınlamıştı. Şirket şimdi de Türkiye’deki kullanıcılarının 2018’deki müzikal tercihlerini detaylı biçimde gözler önüne seriyor.

Ezhel‘in “Geceler” şarkısının ne kadar sevildiği, Spotify’ın geçtiğimiz hafta açıkladığı verilerde görülmüştü. Geceler, Spotify’ın Türkiye’deki kullanıcılarının 2018’de çalma listelerine en çok eklediği şarkı olmayı başardı. İkinci sırada Gazapizm‘in “Heyecanı Yok” şarkısının bulunması, Türkiye’nin rap müziği ne kadar sevdiğini gösteriyor. Aleyna Tilki ve Emrah Karaduman‘ın ortak çalışması “Yalnız Çiçek“, ilk beşe girmeyi başaran tek pop şarkısı olurken; Ezhel’den “İmkansızım” ve No.1‘den “Hiç Işık Yok” ilk beşe giren diğer şarkılar oldu.

Türkiye’deki Spotify kullanıcılarının en çok paylaştığı ilk beş şarkı listesine ise yeni dönemin gözde alternatif gruplarından Yüzyüzeyken Konuşuruz‘un damgasını vurduğu görülüyor. “Boş Gemiler” ve “Dinle Beni Bi“, kullanıcıların en çok paylaştığı ilk iki şarkı oldu. Grubun son albümünde yer alan bir diğer şarkı “Bodrum” ise listeye beşinci sıradan girdi. Burry Soprano‘dan “Mary Jane” ve Aleyna Tilki’nin seslendirdiği “Yalnız Çiçek” listedeki diğer şarkılar oldu.

Spotify’ın çektiği röntgende, yaş gruplarına göre kullanıcıların en çok dinlediği şarkılar da görülüyor. Ezhel’in “Geceler” şarkısı hem 0-17 hem 18-24 hem de 25-29 yaş gruplarının favorisi olarak yıla damga vurduğunu bir kez daha gösteriyor. Yıla damga vuran bir diğer şarkı olan “Yalnız Çiçek” ise hem 30-34 hem de 35-44 yaş grubunun gözdesi olmayı başarmış. 45-54 yaş arasındaki kullanıcıların favori şarkısı ise Young Thug ve Camila Cabello‘nun ortak çalışması “Havana” oldu.

Spotify, Türkiye’de yılın ilk 10 ayında her ayın en çok dinlenen sanatçılarını da açıkladı. 2018’in tartışmasız şampiyonu Ezhel, mart dışında geri kalan tüm aylarda Spotify’da en çok dinlenen sanatçı olmayı başardı. Mart ayında ise zirve popun yükselen değerlerinden Edis‘in oldu.

2018 itibarıyla Türkiye’deki Spotify kullanıcılarının en çok takip ettiği sanatçılar sıralamasının zirvesinde ise Türk popunun yaşayan efsanesi Sezen Aksu yer alıyor. Minik Serçe’yi sırasıyla Tarkan, Sıla, Ahmet Kaya ve Rihanna izliyor. Yıl içinde en çok takipçi kazanan sanatçılar listesinde de Sezen Aksu birinciliği kimseye bırakmazken, Ezhel’in burada Rihanna’yı alt ederek ilk beşe girmeyi başarması da dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER