Eğlence

Spotify’ın Serendipity haritası aynı anda aynı şarkıyı çalan iki kişinin yerini gösteriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spotify-serendipity-220814

Spotify aynı anda aynı şarkıyı çalan iki kullanıcının koordinatlarını gösteren ”Serendipity” isimli çevrim içi haritayı duyurdu. Serendipity canlı bir harita olmasa da, gerçek zamanlı bilgileri yansıtma özelliğini taşıyor. Yani 1 saatten öncesine kadar elde edilen verileri ve bu veriler çerçevesinde yapılan eşlemeleri harita üzerinde görmek mümkün oluyor. Aynı şarkıyı dinleyen kullanıcılar başka bir şarkıya geçmeden önce kısa bir süreliğine harita üzerinde ışıldamaya başlıyor. Serendipity’de kullanıcıların eşleşip gösterilmeleri için ”Çal” tuşuna basma süreleri arasında maksimum saniyenin onda biri kadar bir fark olması gerekiyor. Haritada kullanıcıların adı ve kişisel bilgileri gösterilmiyor, sadece bulundukları şehir işaretleniyor. Haritanın sunduğu veriler çok kullanışlı olmasa da, haritanın kendisi müziğin yayılma hızı ve Spotify’ın kullanıcı tabanını göstermesi bakımından önemli bir görevi yerine getiriyor.

Serendipity’nin altında dijital sanatçı Kyle McDonald’ın imzası bulunuyor. New York’un Brooklyn bölgesinde yaşayan sanatçı, ”ilk yerleşik Spotify sanatçısı” unvanını taşıyor. Haritanın oluşturulması için veri kalesinin anahtarlarını McDonald’a teslim eden Spotify, sıklıkla düzenlediği hack günleriyle de tanınıyor. Spotify’da her an 25 ila 50 milyon arası kişinin müzik dinlediğini söyleyen McDonald, her saniye 10 ila 20 bin şarkının başlatıldığını ifade etti.

McDonald’ın Spotify için hazırladıkları Serendipity ile sınırlı kalmıyor. Spotify kullanıcıları tarafından sosyal ağlarda paylaşılan şarkıları gösteren bir canlı akış oluşturan McDonald, servisin kullanıcılarını parlayan beyaz pikseller olarak gösterdiği bir küre de hazırlamıştı. Spotify’daki kullanıcı davranışları üzerine kafa patlatan sanatçı, şirketin Echo Nest’i satın alarak ulaştığı veriler aracılığıyla şirketin şarkılara verdiği gizli popülarite değerinin de izini sürmüştü.

İLGİLİ HABERLER