Eğlence

Spotify artık şarkıların söz yazarlarını, bestecilerini ve aranjörlerini gösteriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spotify sarkiMasaüstünden Spotify’a erişenler; bundan böyle dinledikleri şarkının sözlerini kimin yazdığını, kimin tarafından bestelendiğini ve düzenlemesini kimin yaptığını görebilecek. Popüler çevrimiçi müzik servisi artık “Katkıda bulunanlar” başlığı altında şarkıların söz yazarlarını, bestecilerini ve aranjörlerini gösteriyor. Bu bilgiler arasında şarkının hangi kaynaktan alındığı da yer alıyor. Bunun için şarkı isminin üzerinde sağ tıklama yapmak ve ardından açılan menüde “Katkıda bulunanları göster” seçeneğini tıklamak gerekiyor. Spotify şarkı sözü yazarı, bestecisi ve aranjörü gibi bilgileri gösterirken plak şirketleri tarafından sağlanan üst verileri kullanıyor. Söz konusu veriler şu an için eksik ve yer yer hatalı olsa da, zaman ilerledikçe bu özelliğin gelişeceğini görmek zor değil.

Spotify ile şarkı sözü yazarları, besteciler ve sanatçılar arasındaki ilişki geçmişte pek de sağlıklı değildi. Çevrim içi müzik servisi, yayıncılara ve şarkı yazarlarına gerekli ödemeleri yapmadığı gerekçesiyle açılan davalarda milyon dolarlık uzlaşmalara gitmek zorunda kalmıştı.

Müzik endüstrisinin güvenini kazanmak isteyen şirket, bu doğrultuda ücretsiz dinleme seçeneğinde kısıtlamaya gitmişti. Spotify şarkıların tescil haklarını düzenleme üzerinde uzmanlaşan bir şirketi de satın almıştı. “Secret Genius” isimli girişim de Spotify’ın şarkı yazarlarıyla ilişkisini düzeltmeye yönelik adımlarından biri olmuştu.

Spotify şarkı yazarları için daha fazla fırsat yaratmayı istiyor

Spotify şarkı sözü yazarı, besteci ve aranjör bilgilerini göstererek müzik endüstrisinin görünmeyen kısmındaki isimler için de daha fazla fırsat yaratmayı amaçlıyor. Spotify’ın müzik yayıncılığı operasyonlarından sorumlu direktörü Annika Goldman, daha fazla bilgi paylaşmalarının şarkı yazarları için daha fazla fırsat anlamına geldiğini belirtti. Şarkılara katkıda bulunanları göstermenin bu yöndeki ilk adım olduğunu söyleyen Goldman, müzik endüstrisiyle yakın işbirliği içinde bu bilgileri geliştireceklerini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER