Eğlence

Spotify sanatçıların şarkılarını doğrudan platforma yüklemesine izin veriyor

spotify müzik

Spotify, bağımsız sanatçıların bir plak veya edisyon şirketine ihtiyaç duymadan şarkılarını doğrudan platforma yüklemesini sağlayan özelliğini beta etiketiyle kullanıma sundu. Normal şartlar altında, büyük bir plak şirketine bağlı olmayan sanatçılar Tunecore gibi üçüncü taraf servislere belli bir ücret ödeyerek şarkılarını Spotify’a yükleyebiliyordu. Şirketin mevcut Sanatçılar için Spotify platformu altında sunulan yeni özellik ile sanatçılar şarkılarının dinlenme istatistiklerini görebilecek ve servisin editörleri tarafından hazırlanan çalma listelerine alınmaları için talep gönderebilecek.

Bu yeni özellikte şarkılar, SoundCloud’da olduğu gibi yüklenir yüklenmez herkes tarafından dinlenebilir olmayacak. Sanatçıların eserleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını isteyen Spotify, şarkının erişime açılış tarihinin belirlenmesini de eser sahibine bırakıyor. Programa dahil olan müzisyenler, karşılarına çıkan arayüz üzerinden şarkı ve şarkıya eşlik edecek görseli yükleyebilecek, bir çıkış tarihi seçebilecek ve ekstra bilgiler girebilecek. Sanatçılar bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanabilecek.

Şirket sanatçılara şarkılarını planladıkları çıkış tarihinin beş gün öncesinde platforma yüklemelerini öneriyor. Bu beş günlük sürenin Spotify’a telif hakkı ihlâlini belirlemek için yeterli zamanı vereceği düşünülüyor. Şarkının iş ortakları tarafından platforma yüklenip yüklenmediğini de kontrol edecek olan Spotify, sanatçılara analiz ve sayfa kişiselleştirme araçlarını da sunacak.

Doğrudan Spotify’a yüklenen eserlerin telif ücretleri için nasıl bir yol izleneceği konusunu ise The Verge sitesine konuşan Spotify’ın içerik oluşturucu pazarının kıdemli şefi Kene Anoliefo açıkladı. Anoliefo, şirketin sanatçılara kendi net gelirinin yüzde 50’sini ve yükledikleri şarkının telifinin yüzde 100’ünü teklif edeceğini belirtti. Ödemeler konusunda basit bir model oluşturduklarını söyleyen Anoliefo, sanatçılara aylık bazda ödeme yapılacağını ve tüm verilerin Sanatçılar için Spotify platformu üzerinden kontrol edilebileceğini de sözlerine ekledi.

Spotify yeni özelliğini birkaç aydır VIAA ve Michael Brun gibi sanatçılarla test ediyordu. Şirket tarafından yapılan duyuruya rağmen, hâli hazırda sadece şirketin davetiye gönderdiği sanatçılar yararlanabiliyor. Hâlâ test aşamasının sürdüğünü söyleyen Kene Anoliefo, sanatçılardan gelecek geri bildirimler doğrultusunda özelliğin kapsama alanının genişletileceğini dile getirdi. Spotify’ın son hamlesinin özellikle bağımsız müzisyenlerin sesini daha kolay duyurmaları adına son derece önemli olduğu söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER