EğlenceManşetler

Spotify Premium abone sayısı artıyor, ancak kullanıcı başına gelir düşüyor

spotify premium abone sayısı

Spotify, son kazanç raporunu yayınlayarak, 30 Haziran itibariyle 220 milyon Premium abonesi ve 551 milyon aylık aktif kullanıcısının olduğunu duyurdu. Bu rakamlar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 17’lik bir artışı temsil ediyor ve bir önceki çeyrekte açıklanan hedeflerin üzerinde görünüyor.

Ancak, dinleyici sayısındaki bu artışa rağmen, Spotify, kullanıcı başına düşen ortalama gelirlerinin düştüğünü belirtiyor. Şirket, kullanıcı başına ortalama gelirinin şu anda €4.27 (yaklaşık 127 TL) olduğunu, bu durumun geçen yıla göre yüzde 6’lık bir düşüşe karşılık geldiğini ve bir önceki çeyreğe göre de hafif bir düşüş olduğunu açıkladı.

Fiyat artışları ve “Supremium” planı

Bu kazanç raporu, Spotify’ın Amerika’da ve dünya genelinde fiyatlarını artıracağını duyurmasının üzerinden 24 saat geçmeden geldi. Şirketin fiyat artışları, kullanıcı başına düşen gelirleri tersine çevirmeyi hedefliyor. Ancak, bu artışların etkisi önümüzdeki çeyrekte görülebilecek.

Spotify, 2023’te “hız ve verimlilik” üzerine odaklanmayı planladığını belirtirken, bazı kesintilere gitti. Ocak ayında küresel iş gücünün %6’sını, yani yaklaşık 600 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Nisan ayında, Clubhouse rakibi Spotify Live ve Worldle rakibi Heardle’u kapattı. Haziran ayında ise podcast bölümünden 200’den fazla rolü çıkardı.

Kazanç raporunda, Spotify’ın uzun zamandır geciken HiFi akış seçeneğine dair hiçbir bilgi verilmedi. Bu seçenek, CD kalitesinde kayıpsız akışları hizmete getirecekti. Ancak, daha pahalı bir abonelik seviyesi olan “Supremium” planının parçası olarak dahil edilebileceği ve bu yılın sonlarına doğru Amerika dışındaki pazarlarda yayınlanabileceği belirtildi. Kullanıcılardan birine gönderilen bir anket, şirketin HiFi ve diğer özelliklerin dahil olduğu “Platinum” adında yeni bir akış seviyesi için aylık 19,99 dolar ücret talep etmeyi düşündüğünü gösterdi.

spotify aylık aktif kullanıcı sayısı

Rakipleri genellikle karşılaştırılabilir kullanıcı sayılarını düzenli olarak yayınlamasa da, Spotify kendisini dünyanın en popüler ses akış hizmeti olarak tanımlıyor. Bu, Spotify’ın her geçen gün büyümeye devam ettiği ve rakiplerinin geride kaldığı anlamına geliyor. Ancak, kullanıcı başına gelirlerdeki düşüş, müzik devinin karşı karşıya olduğu bir sorun olarak görünüyor. Bu durumu çözmek için, Spotify, fiyatları artırma ve daha pahalı abonelik planları sunma yönünde adımlar atıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER