Eğlence

Spotify popüler komedyenlerin albümlerini platformdan kaldırdı

spotify yapay zeka

Spotify da şarkıların yanı sıra popüler komedyenlerin kayıtlarını bulmak da mümkün oluyor. Ancak bu durum değişmişe benziyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Spotify’la hak yönetimi şirketi Spoken Giants arasındaki telif anlaşmazlığı nedeniyle yüzlerce komedi albümü platformdan kaldırıldı. Spotify’dan albümü kaldırılan komedyenler arasında Kevin Hart, Tiffany Haddish ve John Mulaney bulunuyor.

Spotify’la Spoken Giants arasındaki kavganın komedyenlerin performansının ötesinde bir boyutu mevcut. Spoken Giants, hem komedyenlerin hem de şaka yazarlarının telif almasını istiyor. İlkbahardan bu yana Spotify’la Spoken Giants arasındaki görüşmelerin sürdüğü belirtilirken, Spotify’ın anlaşma olana kadar komedyen albümlerini kaldırma kararından Spoken Giants’ın haberdar olmadığı öğrenildi.

Spotify’ın konuyla ilgili olarak The Wall Street Journal’a gönderdiği açıklamada, komedi materyallerine hatırı sayılır miktarda para ödendiği ve bu ödemelerin sürdürülmesinin istendiği belirtildi. Dağıtıcıların ve plak şirketlerinin de ödemelerde söz sahibi olduğunun altı çizildi. Spotify’da bulunamayan komedyen içeriklerinin bazılarının Apple Music gibi rakip platformlarda hâlâ erişilebilir olduğunu belirtmekte fayda var.

Spotify’ın Spoken Giants ile problem yaşaması doğal görünüyor. Spotify’ın yazarlara da telif ödemesi durumunda şirketin ya telif bütçesini artırması ya da dağıtımcı veya plak şirketi paylarını kısması gerekiyor. Bunun da abone başı geliri son çeyrek itibarıyla 4.91 dolar olan şirketi etkileyeceğini söylemek gerekiyor.

Spotify tarafından alınan karar, bu dönemde komedyenleri de olumsuz etkileyeceğe benziyor. Pandemi nedeniyle canlı gösterilerin eskisi kadar sık şekilde gerçekleşememesi, komedyenlerin bu tarz dijital gelirlere olan ihtiyacı artırıyor. Dolayısıyla Spotify’ın albümleri kaldırmasının komedyenler için can sıkıcı olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER