Eğlence

Spotify podcast stratejisinin karşılığını almaya başladı

spotify podcast otomobil gorunumu

Spotify, geniş bir podcast portföyüne sahip olma planının karşılığını almaya başlamış gibi görünüyor. En azından şirketin en yeni finans raporu, stratejinin işe yaradığını gösteriyor.

Spotify’dan verilen bilgiye göre, yılın üçüncü çeyreğinde platformda podcast dinleyenlerin sayısı yüzde 39 oranında arttı. Podcast formatının en büyük tüketicisi ABD’li kullanıcılar olsa da, şirket Avrupa’da da podcast dinleyenlerin sayısının arttığına dikkat çekti. Podcast dinlemek için Spotify’ı tercih edenlerin Premium aboneliğe geçiş oranının yüksek olması da Spotify’ın üstünde durduğu noktalar arasında bulunuyor.

Podcast’ler ve Premium abonelikler arasındaki ilişkiyi daha derinlemesine analiz edeceğini açıklayan Spotify, “özel bir şey” yakaladığına inanıyor. Eğer bu çıkarım doğruysa, şirket önümüzdeki dönemde podcast açılımında gaza biraz daha basabilir. “Podcast’lerin Netflix’i” olma misyonuyla hareket eden Spotify, dinleyicilerine sunduğu içerikleri biraz daha çeşitlendirecek gibi görünüyor.

Spotify podcast açılımında yeni adımlar atacak

Spotify’ın podcast açılımında sıradaki adımın ne olacağına dair işaretler de daha önce görülmüştü. Uygulama araştırmacısı Jane Manchun Wong, Spotify’ın mobil uygulamasının içinde “Podcast oluştur” butonunun test edildiğini ortaya çıkarmıştı. Şirket kısa süre önce podcast hazırlama uygulaması Anchor’ı satın almıştı. Dolayısıyla Anchor’ın yeteneklerinin Spotify’a entegre edilmesi sürpriz olmayacaktır. Kısa süre önce SoundBetter’ı da satın alan Spotify, yakında müzik yapımı özelliklerini de uygulamaya ekleyebilir.

Spotify’ın Premium abone sayısı 108 milyondan 113 milyona yükseldi. Şirketin iki kişiye Premium abonelik imkanları sağlayan Spotify Duo paketinin özellikle Latin Amerika bölgesinde büyük ilgi gördüğü belirtilse de, Spotify’ın fiyat artışını değerlendirdiğine dair haberler de bir süre önce gündeme gelmişti.

Spotify’ın toplam kullanıcı sayısı ise 248 milyona ulaştı. 248 milyon kullanıcının 135 milyonu, Spotify’ın reklamlarla desteklenen ücretsiz versiyonunundan yararlanıyor. Ücretsiz kullanıcı sayısı ve Premium abone sayısı arasındaki makasın daraldığı, Spotify’ın bilançolarında da görülüyor. 2018’in üçüncü çeyreğini 6.7 milyon dolar operasyon zararıyla tamamlayan Spotify, 2019’un üçüncü çeyreğinde ise 60 milyon dolara yakın kâr etti. Altyapıda kullanılan bir yazılımın doğru şekilde uygulanamaması ise Spotify’ın 10 milyon dolar kaybetmesine sebep oldu.

İLGİLİ HABERLER