Eğlence

Spotify podcast kütüphanesine bu yıl 1,5 milyon içerik eklendi

spotify yapay zeka

30 Eylül, bir süredir Uluslararası Podcast Günü olarak kutlanıyor. Podcast ekosisteminin önemli oyuncularından biri hâline gelen Spotify, bu özel günde popüler sesli içerik formatıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Spotify’dan verilen bilgiye göre, 2018’den bu yana platformdaki podcast sayısı yüzde 2500 oranında arttı. Sadece 2021’de platforma eklenen yeni podcast içeriği sayısı ise 1,5 milyona ulaştı.

Hikaye anlatma tutkusu, Tayvan, Kolombiya, Japonya, İspanya, Peru, Hindistan, Türkiye, Filipinler, Fransa, Polonya, Arjantin, İtalya ve Hollanda gibi ülkelerde oldukça yüksek. Bu 13 ülke, her çeşit tür, konu ve temada yeni podcast’ler ile podcast kataloglarında en yüksek büyüme oranlarını yakaladı. Türkiye’de geçen seneyle kıyasla  Spotify’da bulunan podcast sayısı yüzde 100’ün üzerinde bir artış gösterdi.

Spotify kullanıcıları podcast’lerde dünyada en çok “komedi” kategorisine ilgi duyuyor. The Joe Rogan Experience, Call Her Daddy ve  Armchair Expert with Dax Shepard tüm dünyada “komedi” kategorisinin en çok dinlenen podcast yayınları olarak öne çıkıyor. Komedi/Mizah kategorisi Biraz konuşabilir miyiz?, Deniz Göktaş’a Ayıracak Vaktimiz Yok, KALT’ın Podcast’i gibi mizaha kayan podcast yayınlarıyla Türkiye’de de en popüler podcast kategorisi.

Spotify kullanıcıları gündemi takip ederken de podcast’lerden yararlanıyor. Komedi kategorisinden sonra en çok dinlediğimiz podcast kategorisi “haber” olurken, The Daily, NPR News Now ve UP First gibi podcast yayınları dünya genelinde haberleri takip ettiğimiz ilk üç yayın olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de de tablo aynı. En çok dinlenen podcast kategorisi olarak komedinin ardından “haber” geliyor. Haber kategorisinde Türkiye’de dinleyiciler de global podcast yayınları takip ediyor. Türkiye’de haber kategorisinde popüler olan  The Daily, The Economist Podcasts gibi global haber yayınlarını ise Fox Haber izliyor.

Dünya genelinde en çok dinlenen üçüncü podcast kategorisi olan Toplum & Kültür kategorisinde, Let’s Find out ASMR, Renegades: Born in the USA ve Stuff You Should Know tüm dünyada öne çıkan podcast yayınları. Türkiye’de ise bu tür kültürel içerikleri Özgür Mumcu ve Eray Özer’le Yeni Haller, Ortamlarda Satılacak Bilgi ve Didik Didik Freud gibi bu kategorinin popular podcast yayınlarından dinliyoruz.

Spotify podcast konusuna son birkaç yıldır ciddi bir yatırım yapıyor. Paylaşılan rakamlar, şirketin bu yatırımlarının karşılığını aldığını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER