Eğlence

Spotify podcast dinleyici sayısını artırmaya devam ediyor

spotify yapay zeka

Spotify, yılın ikinci çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Popüler çevrimiçi müzik ve podcast servisi, dinleme sürelerinin yeniden koronavirüs salgını öncesindeki döneme yeniden döndüğünü belirtirken; özellikle salgının yavaşladığı bölgelerde toparlanmanın güçlü olduğuna dikkat çekti. Spotify toplam podcast tüketiminin de iki kattan fazla arttığını belirtti. Servisin Premium abone sayısı artsa da, yılın ikinci çeyreği 356 milyon avro zararla tamamlandı.

Spotify bundan üç ay önce COVID-19 salgını nedeniyle dinleme alışkanlıklarında büyük değişikliklerin olduğunu belirtmişti. Şirket, son finans raporunda “Artık her gün hafta sonu gibi” şeklinde bir ifade kullanmıştı. İnsanların evde zaman geçirmeleri nedeniyle daha az müzik dinlemesinden etkilenen Spotify, haziran ayının sonu itibarıyla dinleme sürelerinde eskiye dönüldüğünü; ancak yine de bölgesel farklılıkların görüldüğünü belirtti.

Spotify’dan verilen bilgiye göre, salgının görece kontrol altında olduğu Avrupa ve Asya, yeniden toparlanmaya öncülük ediyor. Latin Amerika ise zirve seviyenin hâlâ yüzde 6 altında seyrediyor. Buna rağmen, yıllık aktif kullanıcı sayısındaki yüzde 33’lük artış, Latin Amerika’yı Spotify’ın en hızlı büyüdüğü bölgeler arasında tutmaya devam ediyor.

Tüketim seviyesi salgın öncesindeki standartlara dönmüş olsa da, insanların dinleme alışkanlıklarındaki değişiklikler yine göze çarpıyor. Spotify, araç içinde dinleme oranının salgın öncesindeki dönem kadar yüksek olmasa da, arttığına dikkat çekiyor.

Spotify podcast tarafında gösterdiği büyümeye vurgu yapmayı da ihmal etmedi. Şirket, podcast dinleyen aylık aktif kullanıcı oranının yüzde 19’dan yüzde 21’e çıktığını belirtti. Ancak bu grubun dinlediği podcast içeriklerinin oranı ikiye katlandı.

Podcast içeriklerine büyük yatırım yapan Spotify, mayıs ayında Joe Rogan ile özel bir anlaşma imzalamıştı. Michelle Obama’nın podcast’i ise bugün itibarıyla erişime açılıyor. Podcast dinleme oranlarındaki artış, Spotify’ın reklam gelirlerini artırması açısından da önem taşıyor.

Spotify’ın aylık aktif kullanıcı sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 29 oranında artışla 299 milyona ulaştı. Premium abone sayısı ise yüzde 27 oranında arttı ve 138 milyon oldu.

İLGİLİ HABERLER