Eğlence

Spotify çalma listelerinde kişiselleştirmenin dozunu artırıyor

spotify

Spotify kendi editörleri tarafından hazırlanan tematik çalma listelerinde algoritmaların yardımıyla kişiselleştirme yapmaya başlıyor. Bu yaklaşımın Spotify’daki müzik keşfi süreçlerini değiştireceğini söylemek yanlış bir önerme olmayacaktır.

Spotify’ın çevrimiçi müzik servisleri arasında en iyi kişiselleştirilmiş çalma listelerini sunduğu pek çok kişi tarafından kabul edilen bir durum. Kullanıcılarının zevklerini dikkate alan platform, Haftalık Keşif, Release Radar ve Daily Mix listeleriyle kullanıcılarına beğenilerine uygun şarkılar ulaştırıyor. Ancak Spotify’ın editörleri tarafından hazırlanan özel çalma listeleri de yeni şeylerin keşfinde ciddi bir katkı sağlıyor.

Spotify’ın editörleri tarafından hazırlanan çalma listelerinde şimdiye kadar kişiselleştirilmiş öneriler görmek mümkün olmuyordu. Tüm kullanıcılar, aynı içeriklerin bulunduğu çalma listeleriyle karşılaşıyordu. Ancak artık bu çalma listelerinin içinde editörlerin seçimlerinin yanı sıra kişiselleştirilmiş öneriler görmek de mümkün olacak. Hangi listeye hangi şarkının uyduğunu yine gerçek editörler seçecek. Ancak bu seçimler tüm kullanıcılara aynı şekilde gösterilmeyecek. Bunun yerine Spotify’ın algoritmaları listeyi dinleyicinin müzikal zevkine daha uygun hâle gelecek şekilde düzenleyecek.

Spotify’dan yapılan açıklamada, bu yeni yaklaşımın bir süredir test edildiği ve dinleyicilerin yeni yaklaşımı daha çok sevdiği belirtildi. İnsanların kişiselleştirilmiş listelerde karşılaştıkları bir şarkıyı daha sonra yeniden arama oranının yüzde 80 arttığı ve bu listelerdeki şarkıların kaydedilme oranının da yüzde 66 yükseldiği ifade edildi.

Yapılan değişikliğin dinleyicilerin yanı sıra plak şirketlerinin de yararına olduğu söylenebilir. Büyük plak şirketleri bile, içeriklerinin Spotify’da yeterince öne çıkmadığından yakınıyordu. Spotify’daki dinlemelerin üçte biri editörler tarafından hazırlanan çalma listeleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu listelere kişiye özel önerilerin eklenmesi, tüm şarkı ve şarkıcılara hedef kitlelerine ulaşma ve dinlenme konusunda fırsat veriyor.

Spotify hangi listelere “kişiselleştirme” özelliği getireceği konusunda şimdilik isim vermiyor ve sadece “bazı” listelerin bu özellikle yenileneceğini belirtiyor. Sanatçılar ise şarkılarının eklendiği kişiselleştirilmiş listeleri görebilecek ve bu listelerin bağlantılarını kendi şarkıları en üstte gösterilecek şekilde paylaşabilecek.

İLGİLİ HABERLER