Eğlence

Spotify kayıpsız ses özelliği için testlere başladı

spotify muzik
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spotify kayipsiz sesSpotify kayıpsız ses özelliği için ilk testlere geçtiğimiz ay itibarıyla başladığını doğruladı. İlk olarak Reddit kullanıcılarının dikkatini çeken test çalışmaları, Spotify tarafından The Verge sitesine gönderilen bir açıklamayla doğrulandı. Şirketin kayıpsız ses özelliğini Spotify Hi-Fi ismiyle sunması bekleniyor. Hâli hazırda Spotify Premium üyeliği için 13,99 TL ödeniyor. Hi-Fi özelliğinden yararlanmak içinse bu rakamdan 5 ya da 10 TL daha yüksek bir abonelik ücretinin talep edilmesi muhtemel görünüyor. Spotify cephesinden şimdilik yeni abonelik paketine dair bir açıklama gelmese de, bu paketin hayata geçirilmesi pek de şaşırtıcı olmayacaktır. Şirketin önemli rakiplerinden Tidal, hâli hazırda ayda 19,99 TL karşılığında Hi-Fi pakete üye olma imkanı sunuyor.

Spotify, bit oranını masaüstünde 160 kbps’ye, mobilde ise 90 kbps’ye indiriyor. Şirket, söz konusu oranı normal olarak niteliyor. Premium paket abonelerine masaüstünde 320 kbps seçeneği de sunuluyor. Yüksek kaliteli veya kayıpsız seste ise bit oranı 1411 kbps’nin üzerine çıkıyor.

Bir şarkı sıkıştırıldığında algoritma devreye giriyor ve insan kulağının duyamayacağını düşündüğü kısımları ayıklayarak toplam dosya boyutunu küçültüyor. Kayıpsız ses, müziği daha “dolu dolu” duymayı sağlıyor.

Spotify kayıpsız ses ile elini güçlendirmeyi amaçlıyor olabilir

Ancak işin aslında sıkıştırılmış ve kayıpsız ses arasındaki farkı “duymak” oldukça zor. Buna ek olarak, ses kartlarından ve kulaklıklardan kaynaklanan farkları da dikkate alınca ortalama bir dinleyici için aradaki farkı hissetmek iyiden iyiye zorlaşıyor. Yine de Spotify’ın özellikle Apple Music ile girdiği rekabette elini güçlendirmek adına kayıpsız ses seçeneğini sunması mantıklı bir hamle gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER