Eğlence

Spotify Joe Rogan boykotuna ve Rusya krizine rağmen büyümeyi başardı

joe rogan spotify
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Spotify, Joe Rogan krizi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin etkilerine rağmen büyümeyi başardı. 2022’nin ilk çeyreğine ait finans raporunu yayınlayan şirket, aylık kullanıcı sayısının 422 milyona çıktığını açıkladı. Bu kullanıcıların 182 milyonunun Premium abonesi olduğu belirtildi.

Söz konusu artışta özel podcast içeriklerinin çoğalmasının etkili olduğunu belirten şirket, toplam kullanıcı sayısının 3 milyonluk kısmının bir giriş sorunundan kaynaklandığını; ancak bu olmasa bile büyümenin beklentiyi geçeceğini vurguladı.

Spotify, 2022’nin ilk günlerinde önemli podcast yapımcılarından biri olan Joe Rogan’a desteğini sürdürmesi nedeniyle tepki çekmişti. Programına ABD’deki “ilginç” figürleri konuk eden Rogan, mRNA aşılarını icat ettiğini söyleyen Robert Malone’un katıldığı programın ardından “aşı karşıtlığını desteklemek” ile suçlanmıştı. Rogan’ın hedef tahtasına oturmasının ardından Spotify’dan da Rogan ile olan iş birliğini sonlandırması istenmişti. Bu süreçte Neil Young ve Joni Mitchell gibi müzisyenler şarkılarını Spotify’dan çekmiş, podcast yapımcısı Brené Brown da programını durdurmuştu.

Tepkilere rağmen Joe Rogan ile çalışmaktan vazgeçmeyeceğini açıklayan Spotify, COVID-19 ile ilgili yanlış bilgilerin paylaşıldığı podcast bölümlerine uyarı etiketi ekleme seçeneğini tercih etmişti.

Bundan kısa süre sonra ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Spotify, Rusya’daki hizmetlerini durdurma ve ofisini kapatma kararı almıştı. Rusya pazarında ikinci sırada bulunan Spotify için Rusya’nın önemli bir gelir kaynağı olmadığı, finans raporuyla anlaşılıyor.

Verilen bilgiye göre, Spotify Rusya kararı nedeniyle bu 1.5 milyon ücretsiz ve 600 bin Premium abonesi kaybetti. Şirket bu kaybın Avrupa ve Latin Amerika’daki kullanıcı büyümesiyle telafi edildiğini belirtti.

Joe Rogan ve Rusya krizlerinden büyük yararlar almamış gibi görünen Spotify, yatırımlarına devam etti. Chartable ve Podsights’ı satın alan şirket, FC Barcelona ile de değeri 300 milyon doların üstünde olan büyük bir sponsorluk anlaşması imzalamıştı. Spotify ilk çeyreği 14 milyon avro kâr ile kapatmayı başardı.

İLGİLİ HABERLER