EğlenceManşetler

Spotify’dan Apple’a “tekelci” yanıtı

apple ve spotify

Spotify ve Apple arasındaki dişe diş mücadele devam ediyor. Spotify, yayınladığı bir mektup ile Apple’ı “tekelci” diye suçladı. Aynı zamanda Avrupa Birliği’ne yaptıkları şikayete verdiği karşılığın da bekledikleri gibi olduğunu dile getirdi.

Bu son açıklama iki şirket arasında kamuoyu önünde devam eden tartışmanın son halkası oldu. Geçtiğimiz çarşamba günü Spotify Avrupa Birliği’ne, Apple’ın App Store’daki haksız uygulamaları iddiasıyla şikayette bulundu. Spotify, Apple’ın aboneliklerden için geliştiricilere uyguladığı yüzde 30’luk kesintiden memnun değil. Aynı zamanda App Store’un da Apple Music’e haksız avantaj uygulanacak şekilde tasarlandığını öne sürüyor.

Aslında Spotify, Apple’ın yüzde 30’luk kesintisinden dolayı Apple Music’in fiyatıyla rekabet edecek noktaya inemiyor. Burada insaf Apple’ın teknik kısıtlamalarına kalmış durumda. Ayrıca şirket Time to Play Fair, yani Adil Davranma Zamanı olarak Türkçeleştirebileceğimiz başlık taşıyan bir web sitesiyle de Apple’a karşı şikayetlerini dile getiriyor.

Apple cuma günü yayınladığı bir açıklamayla Spotify’ın iddialarına cevap vermişti. Spotify’ın ücretsiz bir uygulamanın tüm avantajlarından ücretsiz olmadan yararlanmak istediğini söylemişti. Aynı zamanda Apple’ın yüzde 30’luk kesintisinin bir yıl sonra yüzde 15’e düştüğünü ve Spotify abonelerinin sadece küçük bir kısmının App Store üzerinden abone olduklarını da eklemişti.

Spotify Apple’a ne cevap verdi?

Variety‘ye gönderdiği son açıklamasında Spotify, “Her tekelci, yanlış bir şey yapmadıklarını önerecek, rakiplerin ve tüketicilerin en iyi menfaatlerine sahip olduklarını iddia edeceklerdir. Bu şekilde, Apple’ın Avrupa Komisyonundan önceki şikâyetimize yanıtı yeni değil ve tamamen beklentilerimize uygun.” diyor. Buna ek olarak “Apple’ın eylemleri rekabete ve tüketicilere zarar verdiği ve yasaları açıkça ihlal ettiği için şikayetimizi sunduk. Bu, Apple’ın Spotify’ın iOS’deki kullanıcılarının Apple müşterileri olduğu ve Apple’la sorunun tam anlamıyla özdeşleştirdiği Spotify müşterileri olduğuna inandığı açıktır. Avrupa Komisyonunun incelemesini yürütmek için şimdi üstlenmesi gereken sürece saygı duyuyoruz.” şeklinde yorumunu da yapıyor.

Avrupa Birliği, geçtiğimiz çarşamba günü Spotify’ın şikayetini aldığını ve gelecek adımları belirlemek üzerine çalıştığını kaydetmişti.

İLGİLİ HABERLER