Eğlence

App Store üzerinden Spotify aboneliği tamamen sona eriyor

spotify abone sayısı

2016’dan bu yana App Store üzerinden yeni Premium üyelikler kabul etmeyen Spotify, artık bu ödeme yöntemini tamamen kaldırıyor. Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı olan Spotify, hizmetine aboneliğini Apple App Store üzerinden gerçekleştiren kullanıcılarını bilgilendirmeye başladı. Bu kullanıcıların aboneliklerinin, son fatura dönemlerinin sonunda sonlandırılacağı bildirildi.

Spotify, bu kullanıcıların alternatif bir ödeme yöntemiyle; PayPal veya kredi kartı gibi, hizmete yeniden abone olmalarını istiyor. Şirket, Apple’ın ödeme servisi üzerinden Spotify Premium’a abone olan kullanıcılara yönelik bir e-posta yayınladı. E-postada “Ne yazık ki artık bu ödeme yöntemini bir ödeme biçimi olarak kabul etmiyoruz.” ifadesi kullanıldı ve etkilenen kullanıcılara, son ödeme alındıktan sonra hesaplarının otomatik olarak platformun ücretsiz, reklam destekli hizmetine geçirileceği bildirildi.

Hâlâ App Store üzerinden ödeme yapan Spotify Premium abonelerinin sayısı fazla değil. Bu durum, özellikle 2016 yılında Spotify’ın, App Store’da yapılan uygulama içi satın alma işlemleri için Apple’a ödenecek olan %30’luk komisyonu önlemek amacıyla Premium abonelikler için App Store’u kabul etmeyi bıraktığı göz önüne alındığında anlaşılabilir.

Apple’ın App Store politikalarının rekabeti zarar verdiği gerekçesiyle Spotify, 2019’da Apple’a karşı Avrupa Birliği’nde bir antitröst şikayetinde bulunmuştu. Bu şikayet, müşterilerin App Store üzerinden abone olmaları durumunda Spotify’ın gelirlerinin Apple’ın ücretinden dolayı azalmasını önlemek için her ay ekstra 3 dolar ücretlendirilmesiyle ilişkiliydi.

Ancak, Spotify’ın App Store üzerinden yapılan ödemelere yönelik bu güncelleme, mevcut müşterilerinin çoğunu etkilemeyecek gibi görünüyor. 2019’da Variety, Apple’ın Spotify aboneleri için abonelik ödeme ücretlerini topladığını ve bu abonelerin Spotify’ın o zamanlar 100 milyon olan Premium abonesinin yüzde birinden daha az olduğunu belirtti.

Spotify’ın stratejisi, tüm kullanıcılarına kesintisiz ve en iyi abonelik deneyimini sunmayı amaçlıyor. Bu, abonelik servislerinde istikrarlı ve yüksek kaliteli bir deneyim sağlamanın önemini vurguluyor.

Spotify Google ile farklı bir yöntem uyguluyor

Spotify, Google Play Store’dan yapılan ödemeler konusunda benzer bir durumu ele almak için farklı bir yaklaşım benimsedi. Google’ın ödeme sistemine yönelik benzer bir ücret sorunuyla karşılaştığında, Spotify ve Google, seçili pazarlarda Spotify müşterilerine Spotify’ın veya Google’ın ödeme sistemini kullanma seçeneği sunan bir pilot program duyurdu. Google, bu satın alımlar için hâlâ ücret alıyor, ancak standart orana göre yüzde 4 indirim uyguluyor.

Bu yeni strateji, tüm dünyada milyonlarca müzik severin tercih ettiği bir platform olan Spotify’ın, abonelerine sunduğu hizmetleri geliştirmeye devam etme kararlılığını gösteriyor. Bu, şirketin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için teknolojik ve stratejik değişiklikler yapmaya hazır olduğunun bir göstergesi de sayılabilir Spotify, ödeme seçeneklerini çeşitlendirmek ve kullanıcıların hizmetlerinden daha kolay yararlanabilmelerini sağlamak için farklı ödeme yöntemlerini kabul ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER