Eğlence

Spotify ve Deezer Apple’ı Avrupa Birliği’ne şikayet etti

avrupa birligi spotify apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spotify appleAvrupalı şirketler, Amerikan şirketleriyle olan iş ilişkilerinde yanlış olduğunu düşündükleri noktaları Avrupa Birliği’ne şikayet etme konusunda hiç çekingen davranmıyor. Bu davranışın en son örneğini çevrimiçi müzik platformu Spotify sergiledi. Spotify Apple’ı mobil cihaz pazarındaki gücünü kötüye kullandığı gerekçesiyle AB’ye şikayet etti. Bu şikayette Spotify’a bir diğer çevrimiçi müzik platformu olan Deezer ve başka teknoloji şirketleri de katıldı.

Spotify ve Deezer’ın başını çektiği şirketler, Apple’ın dışında Amazon’u da AB’ye şikayet etti. The Financial Times’ta yer alan habere göre; Spotify CEO’su Daniel Ek ve Deezer CEO’su Hans-Holger Albrecht, AB’yi eşit koşulları oluşturması ve güçlülerin gücünü kötüye kullanmasını engellemesi için çağrıda bulundu.

Spotify ve Deezer’ın şikayetlerinin temelinde Apple’ın App Store üzerinden yapılan servis aboneliklerinde uyguladığı yüzde 30’luk kesinti bulunuyor. Bu kesinti nedeniyle Spotify ve Deezer’a iOS uygulaması üzerinden abone olanların daha fazla bir ücret ödemesi gerekiyor. İki şirket, Apple Music ile kendilerine rakip olan Apple’ın bu yolla kendisine avantaj sağladığını iddia ediyor.

Avrupa Komisyonu ise Spotify ve Deezer’ın şikayetinden de önce bu konuyu mercek altına almıştı. Komisyon hâli hazırda büyük teknoloji şirketleri ve onların platformuna ihtiyaç duyan geliştiriciler ve satıcılar arasındaki ilişkiyi düzenlemek adına yeni çözümler üstünde çalışıyor.

Avrupa Birliği, geçtiğimiz haziran ayında Google’a 2.4 milyar avro ceza kesmişti. İnternet devi, rakiplerini aşağıya çekmek ve kendi servislerini haksız biçimde öne çıkarmakla suçlanmıştı. Avrupa merkezli popüler müzik platformları, Brüksel’in diğer Amerikan teknoloji devlerine karşı da benzer bir tutum içinde olmasını umuyor gibi görünüyor.

Spotify Apple’a yönelik şikayetinde başka sektörlerden de destek görüyor

Spotify Apple aleyhinde AB’ye yönelttiği şikayetinde başka sektörlerdeki şirketlerden de destek görüyor. Avrupalı oyun yapımcıları ve dijital yayıncılar da Avrupa Birliği’nin dijital ekonominin şeffaflaşmasına yardımcı olması için çağrıda bulundu.

İLGİLİ HABERLER