Eğlence

Spotify bazı albümleri sadece ücretli abonelere sunabilir

spotify telif

spotify-logo-180615

Spotify’ın 80 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcılardan 20 milyonu abonelik ücreti öderken, 60 milyonu reklamlar eşliğinde ücretsiz müzik keyfi yaşayabiliyor. Şirket, abonelik kategorilerinden bağımsız olarak tüm kullanıcılarının aynı müzik kataloguna erişmesi konusundaki tutumunu ilk günden bu yana sürdürüyor. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, çevrim içi müzik servisi bu yaklaşımında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Spotify’ın sanatçıların albümlerini ücretsiz kullanıcıların erişiminden uzak tutacak yeni bir yaklaşımı test edeceği konuşuluyor.

Spotify, 2015’in başlarında pop yıldızı Taylor Swift ile kamuoyunun gözü önünde bir gerginlik yaşamış ve süreç Swift’in tüm katalogunu Spotify’dan çekmesiyle sonuçlanmıştı. Swift, çevrim içi müzik servisinin dinleme başına ödediği rakamdan memnun olmadığını açıkça dile getirmişti. Servis, ücretli kullanıcıların dinlediği şarkılar için sanatçılara daha fazla telif ücreti ödüyor. Bu tutum, Taylor Swift ve Adele gibi süper yıldızların daha fazla gelir elde etmek adına albümlerini çevrim içi müzik servislerinde yayınlamamasına neden oluyor. The Wall Street Journal’ın haberinde Swift’in son albümü 1989’un sadece ücretli Spotify abonelerine sunulmasını istediği, bu talebinin geri çevrilmesinin ardından tüm katalogunu servisten çektiği de belirtiliyor.

Daha çok sanatçının bu yaklaşımı tercih etme ihtimali, Spotify adına fazlasıyla ciddi bir tehlike teşkil ediyor. Özellikle yeni şarkıların YouTube gibi ücretsiz platformlara düşmesi durumunda çevrim içi müzik servisi için ciddi bir kullanıcı kaybı tehlikesi meydana geliyor. Özellikle müziğe para ödemek istemeyenler için YouTube’un daha öncelikli bir tercihe dönüşmesi ihtimaller arasında yer alıyor.

Yeni şarkıları ücretsiz olarak sunamama ihtimali, Spotify’ın Apple Music gibi rakipleri karşısında önemli ölçüde avantaj kaybetmesini de beraberinde getirebilir. Ancak yeni albümlerin eksikliği, servisin paralı abonelerini de hayal kırıklığına uğratacak bir durum olarak göze çarpıyor. Kısacası şirketin elindeki bıçağın iki ucu da fazlasıyla keskin gözüküyor.

The Wall Street Journal’ın haberinin ardından Spotify tarafından yapılan açıklamada ise şirketin mevcut iş modeline yüzde 100 bağlı olduğu belirtildi. Çevrim içi müzik servisi, paralı abonelik ile reklam destekli ücretsiz modelin birleşimini, insanlara müzik keyfi yaşatmak için en uygun yol olarak tanımladı.

İLGİLİ HABERLER