Eğlence

Spotify aile planlarını paylaşan arkadaşların peşine düştü

spotify müzik

Spotify aile planını paylaşan bazı kullanıcılarına aynı yerde yaşadıklarını doğrulamaları için GPS konumlarını göndermelerini isteyen e-postalar gönderiyor. Der Spiegel ve Quartz‘ta yer alan haberlere göre, söz konusu e-postalarda alıcılara ev adreslerini doğrulayamamaları durumunda aile planına erişimlerini kaybedebilecekleri söyleniyor. Spotify’ın bu hamlesiyle bireysel abonelik ücreti ödemek yerine aile planını paylaşarak tasarruf etmeyi hedefleyen arkadaşları hedef aldığını görmek çok zor olmuyor.

Spotify aile planıyla ilgili e-postaları şu an için ABD ve Almanya’da yaşayan kullanıcılarına gönderiyor gibi görünüyor. İlgili e-postaları alan kimi kullanıcılar “Herkes ailesiyle aynı yerde yaşamak zorunda değil” şeklinde haklı bir tepki gösterse de, Spotify aile planı sayfasında paylaşım imkanının sadece aynı adreste yaşayanlar için geçerli olduğunu vurguluyor.

Ancak Spotify’ın aile planına katılanların önemli bir kısmı bu tanıma uymuyor. Billboard‘un haberine göre, küresel çevrimiçi müzik servislerinin (Spotify’ın rakipleri de dahil olmak üzere) abonelerinin yarısı aile planlarından yararlanıyor. Böylelikle altı kişinin ödediği toplam abonelik ücretinde yüzde 75 oranında bir tasarruf elde etmek mümkün oluyor. Hâli hazırda Spotify Premium’a bireysel olarak abone olanlar aylık 13,99 TL ödüyor. Aile planında ise altı kişi 20,99 TL karşılığında servisin imkanlarından yararlanabiliyor.

Kullanıcıların bu tercihi, Spotify’ın bilançolarını olumsuz yönde etkiliyor gibi görünüyor. 2018’in ikinci çeyreğinde şirketin kullanıcı başına ortalama gelirinde yüzde 12 oranında bir düşüş yaşanmıştı. Aile planı için şimdiye kadar agresif bir doğrulama uygulaması yapmayan Spotify, kullanıcılarının işini kolaylaştırmıştı.

Spotify aile planıyla ilgili doğrulama politikasını ne kadar agresif biçimde uygulayacağı konusunda şimdilik pek fazla bilgi vermiyor. Şirket tarafından konuya ilişkin olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada, aile planındaki deneyimi iyileştirmek için küçük gruplarla testler yapıldığı ve bu testlerin Spotify’da rutin olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER