Eğlence

Spotify 2021’de sanatçılara 7 milyar dolar ödedi

spotify connect otomatik kapatma

Spotify, 2021’de sanatçılara telif ücreti olarak toplam 7 milyar dolar ödediğini açıkladı. Şirket konuyla ilgili bilgileri “Loud and Clear” (Yüksek Sesli ve Net) adını taşıyan internet sitesinde paylaştı. Söz konusu internet sitesi, telif hakkı ödemeleri konusundaki “şeffaflığı artırmak” amacıyla şirket tarafından kurulmuştu.

Çevrimiçi müzik ve podcast platformu, 56 bin 200 müzisyene geçtiğimiz yıl 10 bin dolardan fazla ödeme yapıldığını belirtti. 130 sanatçıya yapılan ödeme miktarı ise 5 milyon doların üstüne çıktı.

Ancak paylaşılan rakamlar arasında plak şirketi ve yayıncıların paylarını almasının ardından müzisyenlerin cebine giren meblağlar bulunmuyor. Sanatçıların cebine giren paranın bahsedilen meblağlardan çok daha az olduğunu belirtmek gerekiyor. Şarkı yazarları ve orkestra üyeleri ise sanatçılardan da az para alıyor.

spotifyTelif ücretleri konusunda şeffaflığın artması, Spotify için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Ancak müzik endüstrisinin sanatçılara ödenen telif ücretleri için çevrimiçi platformlar üstünde kurduğu baskı daha da artacak gibi görünüyor. Çevrimiçi müzik platformlarını müzisyenlere gerçek anlamda para kazandıracak mecralara dönüştürmek için daha uzun bir yol yürümek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER