Teknoloji

Speedtest ülkelerin aylık internet bağlantı sıralamalarını tutuyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

speedtestSpeedtest uzun zamandır internet bağlantı hızını ölçmek için başvurulan araçların başında geliyor. Şimdi Speedtest Global Index adını verdiği küresel endeks ile dünya çapındaki internet hızlarının sıralamasını yapıyor. Böylelikle hangi ülkede internet bağlantı hızlarının hangi seviyede olduğunu görme fırsatına erişiyoruz.

Küresel endeks kullanıcılar tarafından servis üzerinden gerçekleştirilen milyarlarca testin verisini bir araya getiriyor. Böylelikle dünya çapındaki mobil ve sabit geniş bant internet hızlarının durumu ortaya çıkıyor. Her ay güncellenecek şekilde hazırlanacak olan bu listede her bir ülke, sıralamada ortalama indirme hızı ve bir önceki aya göre değişim gibi bilgilerle gösterilecek. Her bir ülkeye tıklayan kullanıcılar o ülkenin ortalama indirme ve yükleme hızlarını da görme şansına erişiyor.

Speedtest’in blogunda belirtildiğine göre, performansı takip eden grafikler her bir ülkenin özel sayfasında, aylık rapor yayınlanmaya devam ettikçe gösterilecek. Böylelikle insanlar eğilimleri ortaya çıkarma ve gidişatı görme imkanına sahip olacak.

Bu, internet genelinde gerçekleştirilen tek internet hız sıralaması değil. Ancak ülkelerin listede yukarı veya aşağı yönlü hareketlerini görme açısından epey ilginç görünüyor. Türkiye mobil geniş bant sıralamasında 28’inci sırada yer alıyor ve bir önceki aya göre bir sıra gerilemiş. Sabit geniş bant internet sıralamasında ise listenin daha da aşağılarında, 82’nci sırada yer alıyor. Bu listede de geçen aya göre üç sıralık bir gerileme söz konusu. Mobilde Norveç, sabitte ise Singapur, Speedtest’in aylık endeksinin zirvesinde yer alıyor.

Sadece üç ülke, her iki kategorinin ilk 10’unda yer alıyor. Bunlar; Singapur, Güney Kore ve İzlanda. Eğer merak ediyorsanız, listeyi buradan görüntüleyebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER