Teknoloji

SpaceX’in uydu internet hizmeti Starlink ekim ayında beta sürecinden çıkabilir

spacex starlink
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

SpaceX’in Starlink adlı geniş bant uydu internet hizmeti çok yakında test aşamasını geride bırakabilir. Elon Musk, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Starlink’in ekim ayı içinde, yani gelecek ay beta sürecinden çıkacağını kaydetti. Bu durumda teorik olarak, normalden daha hızlı olduğu belirtilen hizmeti daha fazla ülkede veya en azından “beta” damgası olmadan kullanmak mümkün olacaktır.

Şirket, eylül ayına kadar tüm dünyayı kapsamayı hedeflediğini belirtmişti. Bugüne kadar, beta süreci Avustralya, Şili ve Yeni Zelanda gibi dikkate değer istisnalar dışında, büyük ölçüde Kuzey Amerika ve Avrupa’nın bazı bölgeleriyle sınırlıydı. Planlanan genişleme alanı şu ana kadar Meksika ve Japonya ile sınırlı görünüyor, ancak SpaceX Filipinler ve Güney Afrika gibi ülkelerde kayıtlı yan kuruluşlara sahip bulunuyor.

Resmi lansman çok önemli olabilir. SpaceX, ağustos ayı sonunda 100 bin Starlink terminali sevk ettiğini, ancak beta etiketi ortadan kalktıkça ve daha fazla ülkenin erişim sağlandığında bu sayının artacağını söyledi. Uydu üzerinden internet hizmeti yeni olmaktan uzak olsa da, Starlink’in yüksek bant genişliği ve düşük gecikme süresi, geleneksel internet erişiminin kullanılamadığı veya pratik olamayacak kadar yavaş olduğu kırsal alanlarda ve gelişmekte olan ülkelerde geniş bant açığını kapatmaya yardımcı olabilir.

Bu elbette, Starlink’in söz verildiği gibi çıkış yapması şartıyla geçerli olacaktır. Musk ve şirketlerinin, teknik engeller ve pratikte karşılaşılan bazı hususlar nedeniyle aksayan projeler için oldukça iyimser bir takvimden oluşan geçmişi var. Ekimde resmi lansmanın yapılması kesinlikle ihtimal dışı değil, ancak bu uydu hizmetini dört gözle bekleyenlerin hemen heyecanlanmaması yerinde olacaktır. Türkiye’de de bu uydu internet hizmetinin faaliyete geçmesini kısa vadede beklememekte fayda olacaktır.

İLGİLİ HABERLER