Teknoloji

SpaceX’in Crew Dragon uzay aracı yeryüzüne başarıyla döndü

spacex crew dragon

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) yaklaşık bir hafta boyunca bağlı şekilde kalan SpaceX’in Crew Dragon adlı uzay aracı yeryüzüne geri döndü ve Florida Körfezi’nde okyanusa güvenli biçimde iniş yaptı. Uzay aracı ilk test uçuşunu tamamladı ve astronotları uzaya taşımak için hazır hâle geldi.

SpaceX Crew Dragon, 8 Mart Cuma günü TSİ 10.32’de ISS’ten ayrıldı ve Dünya’ya doğru geri dönüşüne başladı. Uzay aracının motorları, onu Dünya’nın atmosferine doğru itecek ateşlemeyi gerçekleştirdi ve “yörüngeden çıkış yanması” olarak adlandırılan manevra gerçekleştirildi. Araç atmosfere giriş yaptıktan sonra, dört paraşüt açıldı ve giriş hızı yavaşladı. Videoda dört paraşütün sağlıklı biçimde açılması da görüntüleniyor.

Paraşütlerin yardımıyla yavaşlayan uzay aracı, Atlas Okyanusu’nun Florida Körfezi bölümüne doğru yol aldı ve “denize iniş” olarak adlandırılan inişini gerçekleştirdi. Denize iniş TSİ 16.45’te, tam da planlanan zamanda gerçekleşti. Uzay aracı okyanusun yüzeyine yavaşça temas etti. Araç okyanusla buluştuktan hemen sonra yakında bekleyen iki tekne harekete geçerek kurtarma sürecini başlattı.

DM-1, ya da Demonstration-1 olarak adlandırılan görevin son aşaması da böylelikle tamamlanmış  oldu. Bu sayede Crew Dragon’un insanlı yolculuklar için de güvenli olduğu görüldü. Bu başarılı test uçuşunun ardından SpaceX, aracın yolcuları ISS’e veya ISS’ten taşımaya hazır olduğunu belirtiyor. Önümüzdeki yaz insanlı ilk uçuşun da yapılması planlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER