Teknoloji

SpaceX uzay turizmi konusunda ilk ciddi hamlesini gerçekleştiriyor

spacex crew dragon

spacex uzaySpaceX uzay turizmi konusunda ilk ciddi adımlarını atmaya hazır görünüyor. Şirketin CEO’su Elon Musk, Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaparak iki kişiyi uzaya götüreceklerini duyurdu.

Bu iki kişinin astronot olmaması ve yolculuk için SpaceX’e para ödeyecek olmaları, yolculuğun dikkat çeken yönünü oluşturuyor. Musk yolcuların uzaya gitme konusunda çok ciddi olduğunu ve şimdiden “ciddi” miktarda bir depozito ödediklerini belirtti.

SpaceX, yolcularını Ay’ın çevresine götürecek. Ay yüzeyinin üzerinden yakın uçuş gerçekleştirmeyi planlayan şirket, uzayın derinliklerinde kısa bir gezintinin ardından Dünya’ya geri dönecek. 482 ila 643 bin mil uzunluğunda olması beklenen yolculuğun yaklaşık 1 hafta sürmesi öngörülüyor.

SpaceX yolculuğu Falcon Heavy roketinin eşlik ettiği Crew Dragon isimli uzay kapsülüyle 2018’in ikinci çeyreğinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Falcon Heavy’nin ilk kalkışını bu yıl yapması bekleniyor. Ancak bu noktada Elon Musk’ın belirlediği hedeflerin her zaman gerçekçi olmadığını hatırlatmakta fayda var. Musk, 2011’de de üç yıl içinde insanları uzaya götürme sözünü vermişti.

SpaceX uzay yolcularının eğitimine yıl içinde başlayacak

Uzay yolcularının kimliğini açıklamayan şirket, iki yolcunun birbirini tanıdığını belirtti. Yolcuların eğitim sürecinin yıl içinde başlayacağını ifade eden Elon Musk, seyahatin tam maliyeti konusunda ise net bir bilgi vermedi. SpaceX CEO’su yolculuğun maliyetinin Uluslararası Uzay İstasyonu’na mürettebat taşımanın maliyetine yakın olduğunu belirtmekle yetindi. Bu noktada NASA’nın Rusya’ya Soyuz ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot götürmek için kişi başına 80 milyon dolar gibi bir rakam ödediğini hatırlatmakta fayda var.

Musk, uzay turizminin SpaceX için ciddi bir gelir kaynağı olacağına inanıyor. Her yıl 1 ya da 2 özel yolculuk gerçekleştirmeyi planlayan SpaceX CEO’su, bu yolculukların şirketin yıllık gelirlerinde yüzde 20’lik bir paya sahip olmasını hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER