Teknoloji

SpaceX Starlink uydudan internet hizmeti için herkese açık beta testlerine başladı

spacex starlink swarm

SpaceX, bazı kullanıcıları uzaydan küresel internet kapsamı sağlamayı amaçlayan Starlink programının genel beta testine katılmaya davet etti. Better Than Nothing Beta adlı beta testine katılmak için kullanıcıların tüm Starlink zemin ekipmanlarını 499 dolar karşılığında satın almaları ve ardından aktif hizmet için aylık 99 dolar ücret ödemeleri gerekiyor.

The Verge sitesinin haberine göre şirket, programla ilgili güncellemeleri almak için SpaceX’in Starlink web sitesine kaydolan kişilere e-posta iletileri gönderdi. Bir kullanıcı dün gece Reddit ile bir e-posta iletisini paylaştı. Daha sonra da CNBC, ekran görüntülerini gördüğü e-postanın varlığını doğruladı.

E-posta iletisi çok uzun değil, öncelikle beta kullanıcılarının ilk Starlink sisteminden neler bekleyebilecekleri ayrıntılarıyla anlatılıyor. E-postada, “Starlink sistemini geliştirdikçe önümüzdeki birkaç ay içinde veri hızlarının 50Mb/s ila 150Mb/s arasında değişeceği ve 20 ms ila 40 ms gecikme süresinin değiştiğini görmenin beklendiği” belirtiliyor. “Ayrıca hiçbir bağlantının olmadığı kısa dönemler de olacak.”

SpaceX e-posta iletisinde, şirketin daha fazla uydu fırlattıkça ve uydulardan sinyal almak için daha fazla yer istasyonu kurdukça gecikmenin düşeceğini ve veri hızlarının artacağını iddia ediyor. Ayrıca, ağ yazılımını güncellemeye devam edeceğini ve gecikmenin 2021 yılına kadar 16 ms ile 19 ms arasına düşmesini beklediğini belirtiyor.

SpaceX, Starlink için sürekli geniş bant internet hizmetlerini yeryüzündeki bir noktaya ışınlamak için yaklaşık 12 bin uydudan oluşan devasa bir takımyıldızını Dünya üzerindeki alçak yörüngelere fırlatmayı öngörüyor. Şirket, en az bir uydunun her zaman dünyanın herhangi bir bölgesinin üzerinde olması için bu kadar çok sayıda uyduya ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. SpaceX, şimdiye kadar yaklaşık 900 Starlink uydusunu fırlattı, ancak belli bir sayıda araç yörüngede başarısız olurken, şirket diğerlerini aktif olarak yörüngede tutmayı başardı. Musk, SpaceX’in “önemli derecede operasyonel imkanları” sağlamak için uzayda 800 uyduya ihtiyaç duyacağını söyledi.

Sisteme bağlanmak için kullanıcıların, SpaceX’in CEO’su Elon Musk’un “çubuğa takılmış UFO”ya benzediğini söylediği kullanıcı terminallerinden birini satın almaları gerekiyor. Yeni bir e-postada SpaceX; kullanıcı terminalinin, terminali yere monte etmek için kullanılan tripodun ve Wi-Fi yönlendiricinin birlikte 499 dolara mal olacağını söylüyor. E-posta, kullanıcıların ekipmanı sipariş etmeleri için bir bağlantı da içeriyor.

Bunlara ek olarak SpaceX, beta kullanıcılarının sistemlerini kurmalarına yardımcı olacak bir Starlink uygulaması da yayınladı. Artırılmış gerçeklik kullanan uygulama, kullanıcıların gökyüzünün alanlarını engelsiz görüntülerle aramasına olanak tanıyor. Böylece kullanıcı, terminallerinin uydularla görüş açısına sahip olmasını sağlayabiliyor. Uygulama aynı zamanda kurulum sürecinde de kullanıcılara yol gösteriyor. Ayrıca uygulamanın açıklamasında, herkese açık beta testinin 2020’de Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki kullanıcılarla başlayacağı belirtiliyor.

Yaz boyunca SpaceX, programın katılımcılarının sessiz kalmasının gerekmesine rağmen, Starlink’in özel beta testini başlatmıştı. Starlink web sitesinde bulunan koda göre, “Beta Programına katılımınızı, SpaceX çalışanları olmadıkça, çevrimiçi olarak veya evinizin dışından kişilerle paylaşamazsınız.” şeklinde bir ifade yer alıyordu. Gizliliğe rağmen kamuoyu, sistemin test hızları hakkında bazı bilgiler elde etmişti. Ookla aracılığıyla yapılan ilk Starlink testleri, 11 Mbps ile 60 Mbps arasındaki ortalama veri hızlarını gösterdi. Bir grup Starlink uydusunun fırlatılması sırasında SpaceX, 100 Mbps’ye kadar veri hızları gördüğünü iddia etti. Ayrıca şirket uydularında, araçların uzayda birbirleriyle iletişim kurmasına ve potansiyel olarak veri paylaşımını artırmasına izin verecek “uzay lazerlerini” test ettiğini iddia etti.

Herkese açık beta programıyla, işler biraz daha gizlilikten çıkıyor. Bu nedenle bu ilk kullanıcılar, SpaceX’in Starlink uydularının gelecekte nasıl performans göstereceği hakkında daha fazla bilgi paylaşma imkanı elde edeceklerdir.

İLGİLİ HABERLER