Teknoloji

Spacecom uydusu için SpaceX’ten 50 milyon dolar istiyor

spacex spacecomSpaceX’in Falcon 9 roketi geçtiğimiz hafta kalkış rampasında gerçekleştirilen testler sırasında infilak etmişti. Söz konusu patlamada Falcon 9’un uzaya götüreceği AMOS-6 uydusu da parçalanmıştı. Uyduyu kullanacak taraflardan biri olan Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, patlamadan duyduğu üzüntüyü sosyal paylaşım sitesindeki hesabı aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmıştı. Uydunun gerçek sahibi Spacecom ise zararının maddi olarak da karşılanmasını talep ediyor. Reuters’in haberine göre, SpaceX Spacecom’a 50 milyon dolar ödemek zorunda kalabilir.

SpaceX Spacecom uydusunu uzaya ücretsiz taşıyabilir

İkinci bir seçenek olarak ise SpaceX’in bir Spacecom uydusunu uzaya ücretsiz olarak taşıması gösteriliyor. Yaşanan patlamanın Spacecom’u da ciddi anlamda etkilediğini göz ardı etmemek gerekiyor. İsrailli şirketin patlamadan doğan kaybının 30 ila 123 milyon dolar arasında olabileceği belirtiliyor.

SpaceX cephesinden henüz Spacecom’un talebine bir yanıt gelmedi. Ancak bu talebin kabul edilmesinin SpaceX’e ölümcül bir darbe vurmayacağı rahatlıkla söylenebilir. Elon Musk’ın CEO’su olduğu uzay şirketinin manifestosunda toplam değeri 10 milyar dolara kadar çıkan 70 civarında uzay görevi bulunuyor. Roket ve fırlatma rampası maliyetlerinin Spacecom’un talep ettiği rakamdan daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

SpaceX için söz konusu patlamanın asıl zararı daha sembolik bir ölçekte gerçekleşebilir. SpaceX ile çalışacak olan şirketler, uydularının Spacecom’unkine benzer bir akıbete uğramaması için daha somut teminatlar talep edebilir.

İLGİLİ HABERLER